Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. juni 2007 kl 20.30 Harry Potter og De vises stein

En verden med hekseri og trolldom

Harry Potter (Daniel Radcliffe) lever et trist liv – helt til han får et brev… (Foto: Warner Bros)
Harry Potter (Daniel Radcliffe) lever et trist liv – helt til han får et brev… (Foto: Warner Bros)
Harry Potter er berømt, men vet det ikke selv. Han er gutten som overlevde da en ond trollmann tok livet av foreldrene hans. Harry kjenner ikke til denne historien. Hans liv er trist og lite magisk. Men på 11-års dagen sin får han et mystisk brev.

Brevet er fra en anonym avsender, og er det første brevet Harry har fått i sitt liv. Onkel Wiktor blir blek og sint, og nekter Harry å lese det. Men det kommer flere brev. Onkel Wiktor må bare gi opp, og Harry blir målløs når han leser: "De har fått skoleplass ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom".

Harry vet ikke enda at mange ser på ham som en helt med fantastiske egenskaper. Men nå åpnes porten til en verden og et eventyr Harry ikke kunne drømt om i sine villeste fantasier…

Fra bok til film
Forfatteren J. K. Rowlings har hatt en eventyrlig suksess med fortellingene om en bebrillet gutt og hans magiske evner. Bøkene om Harry Potter har solgt i over 100 millioner eksemplarer på nesten 50 språk, og har tilhengere i alle aldre.

Da boka skulle bli film, var amerikaneren Chris Columbus ("Hjemme alene" og "Mrs. Doubtfire") en av regissørkandidatene. Han lovte J.K. Rowling at de mørke sidene ved romanen ikke skulle vannes ut. Han hørte om andre regissører som ville "amerikanisere" Harrys verden.

For Columbus var det opplagt at slike ideer ville ødelegge selve grunnmuren i dette magiske byggverket som mennesker over hele verden har falt for.

Amerikansk drama (2001)
Originaltittel: "Harry Potter and the Sorcerer’s Stone"
Med Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ronald "Ron" Weasley), Emma Watson (Hermione Granger), John Cleese (Nearly Headless Nick), Robbie Coltrane (Hagrid) og Warwick Davis (Professor Flitwick, Goblin Bank Teller)
Regi: Chris Columbus
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no