Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. april 1999 kl 19.00 Halleluja

Halleluja (ttv)


NRK1 søndag 18. april kl 19.00
Halleluja! (2:8)

Han vendte kirken ryggen

For ti år siden forlot Helge Hognestad kirken. Nå vil han inn i varmen igjen. Hognestad vil tilbake i kirken og prege den inn i et nytt årtusen. Hva har skjedd med presten på Høvik?
Et hjertestans forandret livet til Helge Hognestad. Han var død i 40 minutter. Nå ber \"New Age-presten\" som sa fra seg kappe og krage om å få bli prest igjen. Møt ham og CD-aktuelle Sigvart Dagsland i kveldens \"Halleluja\" på NRK1.

Hjertestans i 40 minutter
Det skjedde for fire år siden. Helge Hognestad var på meditasjonskurs da han falt sammen på gulvet. 54-åringen trodde hans dager var talte.
- Hjertet stanset, forteller han. - Det sto stille i 40 minutter. Legene sa det var et under at jeg overlevde. Det er egentlig en umulighet. Lykken var at det befant seg en lege på kurset. Han og en av de andre ga meg munn-til-munn og hjertekompresjon helt til ambulansen kom. Men jeg er enig med legene: Det er et Guds under at jeg lever. Denne opplevelsen i 1995 forandret Helge Hognestads liv.

Ber om å få bli prest igjen
- Det ble klart for meg at hensikten med mitt liv er å være prest, en som formidler budskapet. Jeg har også innsett hvor mye kirken betyr for vanlige menneskers religiøsitet. Derfor søker jeg nå om å få mine presterettigheter tilbake.
De nevnte rettigheter sa han fra seg med brask og bram for ti år siden, etter en voldsom og til dels bitter strid med biskopene og med kirkens lærde om hva som kan regnes som den \"rette lære\".
Helge Hognestad har nemlig alltid prøvet sin teologi og tro mot strømninger i tiden. På 70-tallet var han sterkt inspirert av marxismen, mens han på 80- og 90-tallet åpnet seg for New Age og østlig mystikk.

I strid med Kirkens lære
Da han ble menighetsprest i Høvik kirke i 1980 var bråket i gang. Samtlige biskoper erklærte at Hognestads tolkning av Bibelen var i strid med Kirkens lære. I 1984 ble han presset ut av prestejobben på Høvik med en tvungen studiepermisjon, og fem år senere sa han fra seg kappe og krage i protest.
- Jeg følte meg urettferdig behandlet, men var nok litt vel skarp i kantene selv også, sier en forsoningsivrig Helge Hognestad i dag.
Om det blir forsoning gjenstår å se. Etter at biskopene har sagt sitt, skal kirkeminister Jon Lilletun bestemme om \"opprørspresten\" får komme inn i varmen igjen. Det blir i så fall første gang i norgeshistorien at noen frivillig sier fra seg kappe og krage og så får dem tilbake igjen.

Musikalsk innslag
Stavangers popveteran Sigvart Dagsland ble nominert til Spellemannprisen for sin siste CD. I kveldens program er han på plass med låter både fra den CD-en og fra salmeplata han kom med for noen år siden.
NRK1 søndag kl 19.00

Bilde
Helge Hognestad og Sigvart Dagsland skaper spenning i Sofienberg kirke, når Kjell Erik Moen inviterer dem inn på søndag.
(NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

Egenprodusert religiøst program
Programleder: Kjell Erik Moen
Ved Bjørg Kittelsen og Kristin Norseth
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53