Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. desember 2007 kl 20.10 India i dag med Sanjeev Bhaskar

Rajasthan – fyrsten og nomadene

Velkommen til fødselsdagsselskap hos maharajahen. (Foto: BBC)
Velkommen til fødselsdagsselskap hos maharajahen. (Foto: BBC)
Fra Indias folkerikeste stat, Uttar Pradesh, tar Sanjeev turen inn i hjertet av nabostaten Rajasthan og følger en kamelflokk i ørkenen. I byen Jodhpur inviterer maharajahen (en indisk fyrste) til gebursdagsselskap. Etter en rundtur i Rajasthan drar Sanjeev mot havet og ender India-reisen der han startet, i historiske og tradisjonsrike Mumbai.

Det starter flott med en fyrstelig innbydning, og Sanjeev benytter anledningen til å snakke med maharajahen om hvordan fyrsten ser på sin rolle og om den moderne adelens utfordringer i India i dag.

Tradisjon og modernitet
Ute Rajasthans ørken besøker Sanjeev et nomadisk gjeterfolk. Hvordan går det an å leve av et så karrig landskap? Sanjeev gjør seg sine erfaringer og skaffer seg innsikt i noen av nomadenes sinnrike metoder.

I Porbandar besøker Sanjeev fødestedet til Gandhi og reflekterer over hvordan hinduer og muslimer lever sammen der. Han drar videre til Pune der gammelt og nytt møtes. Et moderne, kjempemessig boligkompleks ligger like utenfor. For noen muliggjør det et trygt og godt middelklasseliv.

Om serien
I BBC-serien opplever vi India på kryss og tvers i løpet fire timelange sendinger. Den indisk-britiske komikeren og skuespilleren Sanjeev Bhaskar er veiviser på sin høyst personlige måte.

Underveis møter Sanjeev fattig og rik, blir med på produksjonen av en såpeopera i Mumbai, besøker landets Silicon Valley i Bangalore, krysser grensen til Pakistan og finner veien tilbake til familiens røtter.

I Calcutta blir Sanjeev med på hinduistisk nyttårsfeiring, og i Darjeeling får han innsyn i noen av finessene bak delstatens teproduksjon. I Rishikesh arbeidet The Beatles med The White Album og møtte guruen Maharishi Mahesh Yogi. Der hilser Sanjeev i dag på nye
generasjoner med indere som gjenoppdager sine åndelige røtter. Siste destinasjon er delstaten Rajastan, der tradisjon og modernitet møtes. I Jodhpur blir Sanjeev med hjem til en ekte maharajah (indisk fyrste), og han besøker et nomadisk gjeterfolk.

Programserien er del av BBCs markering av 60-jubileet for India og Pakistan som selvstendige stater.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Sanjeev Bhaskar's Indian Journey
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18, 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no