Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. november 2008 kl 22.30 Berserk gjennom Nordvestpassasjen

Kan sette verdensrekord

Berserkene seiler inn i Nordvestpassasjen. (Foto: wildvikings.com/NRK)
Berserkene seiler inn i Nordvestpassasjen. (Foto: wildvikings.com/NRK)
Kaptein Jarle Andhøy velger en rute lenger nord enn sine polarhelter når Berserk seiler inn i Nordvestpassasjen. Lykkes de, vil berserkene sette verdensrekord.

Etter å ha fått den deporterte skipskokken tilbake om bord, setter Berserk kursen mot Nordvestpassasjen. Kaptein Jarle Andhøy har valgt en rute på en nordligere breddegrad enn den Amundsen fulgte. Han har ett mål for øyet – å gjenerobre norsk land i Canada.

Historisk ekspedisjon
Valg av reiserute vil føre mannskapet til Otto Sverdrupsøyene, som ble oppdaget, kartlagt og annektert under den andre Fram-ekspedisjonen. Ingen seilbåt har vært så langt nord i Nordvestpassasjen før, og lykkes de, vil Berserkekspedisjonen bli historisk. Men det er ikke uten risiko. I dette farvannet vil de kjempe mot langt mer is, og kapteinen merker fort konsekvensene av sitt dristige valg. Plutselig er Berserkskuta fanget i isen og propellen rikker seg ikke.

Norsk polarhistorie
Kaptein Jarle Andhøy skal seile i kjølvannet til Amundsen gjennom den beryktede Nordvestpassasjen. Med et uerfarent mannskap og en båt funnet på skraphaugen i Puerto Rico, skal Berserk-skuta skrive norsk polarhistorie. Ingen norsk seilbåt har klart å seile gjennom Nordvestpassasjen siden Roald Amundsen gjennomførte ekspedisjonen med skuta Gjøa i 1906.

Nordvestpassasjen er snarveien til Asia, en sjørute som går fra Atlanterhavet til Stillehavet via de arktiske øygruppene i Nord-Canada. Passasjen er regnet som en av de farligste og vanskeligste ekspedisjonene i polare strøk på grunn av sine plutselige stormer, enorme kulde og truende skruis. Med en gjeng bulkete sønner av Norge, legger kaptein Jarle Andhøy ut på et nytt Berserkeventyr i et av verdens mest fryktede farvann.

Underholdning/dokumentarserie i seks deler
Samproduksjon mellom wildvikings.com og NRK (2008)
Hovedproducer: Eirik Ingstad Sandberg
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf. 23 04 41 01
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900,