Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. februar 2006 kl 23.15 Utsyn: Irak - en hær i støpeskjeen

Bygger en ny irakisk hær


"Hamburger" er en av de irakiske rekruttene vi møter i denne norske dokumentaren. (Foto: Minoru Films AS)
Hvordan bygger man en hær fra bunnen av i et land i krig? I denne norskproduserte dokumentaren går vi tett på irakiske rekrutter og deres amerikanske læremestere. Gjennom kamptrening, språk- og kulturproblemer og ufrivillig besøk hos barberen skal irakerne bli profesjonelle soldater.

Amerikanerne sliter fortsatt med å reparere et fatalt feilgrep etter invasjonen av Irak, nemlig oppløsningen av den gamle irakiske hæren. I kveld blir vi med til FOB Endurance, en av militærleirene i Irak der amerikanerne nå forsøker å bygge en ny hær. I løpet av fire uker skal rekruttene bli soldater.

Store utfordringer i og utenfor leiren
Utfordringene er mange for både irakere og amerikanere, og det er den gode lønnen framfor idealisme som driver de irakiske rekruttene. Oppdragene er farlige, og særlig er soldatene sårbare utenfor leiren. Vi blir med på jakt etter opprørere, bilbomber og i skuddvekslinger.

Klasseromundervisningen er ikke farlig, men byr på andre utfordringer. Alt som sies må oversettes til arabisk, og så til kurdisk. Og når en rekruttene blir irettesatt, er tolken mellomledd også her. – Amerikanerne banner mye, innrømmer en tolk. – Så vi forandrer det litt. "Motherfucker" blir "reis deg, vær så snill".

- Jeg ville se hvordan de jobber, hvilke konflikter som oppstår og hvordan de takles, sier programskaper Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Han har vært tilknyttet Dagsrevyen som utenriksreporter siden 1999, og er antakeligvis den norske journalisten som har vært mest i Irak siden invasjonen. – Det er blant annet en dokumentar om et system som møter et annet. Amerikanerne opererer med en militærlogikk, som om det var en leir i USA.

Norsk innkjøpt dokumentar (2005)
Originaltittel: The Making of an Army
Produsert av: Minoru Films AS
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252