Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. oktober 2002 kl 23.20 Lesekunst: Romaner på en ny måte

Vi kaller dem modernister

Programmet handler om litteraturhistoriens mest berømte kakestykke, om en merkverdig rettsprosess, og om hvor feigt det er å sette punktum når du skriver og tankene strømmer usortert gjennom ditt sinn. Vi er på begynnelsen av 1900-tallet. Da begynner enkelte forfattere å skrive romaner på en ny måte. Vi kaller dem ”modernister”.

De skriver ut fra en bestemt opplevelse i livet. På denne tiden er det storbyene i Europa vokser fram og skaper nye inntrykk. Kirken har mistet sin sentrale stilling, og Freud og første verdenskrig har fått oss til å lure på hva slags vesener vi egentlig er, vi mennesker.

I programmet møter du forfatterne Marcel Proust, Virginia Woolf og Franz Kafka. Disse var lite fornøyde med den gamle, realistiske romanformen og ville prøve noe nytt. De forsøker i stedet å skrive sant om det indre, subjektive liv, og om hvordan det påvirkes av det ytre, sosiale liv. Ingen av dem er helt sikre på hva de skal kalle det de skriver, om det er romaner, essays, elegier eller rett og slett uferdige fragmenter. Men i ettertid kan vi se at modernismen satte et skille i litteraturhistorien.

Om ”Lesekunst”
I høst har du sjansen til å bli bedre kjent med den store verdenslitteraturen, med bøker du kanksje har lest, mener du har lest eller mener du burde ha lest. NRK Fjernsynet har laget ti halvtimes programmer, som dykker ned i litteraturhistorien og henter fram de viktigste tekstene og forfatterne. Det begynner med den store fortellingen om Odyssevs, og det ender i vår egen tid, med forfattere som Joseph Conrad og Naguib Mahfouz. Tv-programmene er ved Gunnar Grøndahl. NRK P2 sender parallelt 16 radioprogrammer med litt mer litteraturfilosofiske emner. Tilman Hartenstein er ansvarlig for radioprogrammene. I tillegg vil NRKs nettsider, nrk.no, legge ut en mengde artikler om forfattere, litterære epoker, tidstavle og nyskrevne intervjuer med fagfolk om litteratur.

Og hvis du vil lære enda mer om litteratur, kan du ta imot universitetenes nye tilbud om nettbasert fjernundervisning i litteraturvitenskap. Opplysninger om dette finner du på internett under stikkordet lesekunst.no. Hele Lesekunst-prosjektet er et samarbeid mellom NRK og de fire universitetene her i landet.

Egenprodusert litteraturprogram i samarbeid med universitetene
Programleder Gunnar Grøndahl
Prosjektleder Hege Jensen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83