Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 23. mars 2003 kl 20.10 Ferie langs ondskapens akse

Filmer i smug

BBC-reporteren Ben Andersson fortsetter sin ferietur rundt om i de seks landene som president Bush har kalt "ondskapens akse" (Irak, Nord-Korea, Cuba, Iran, Syria og Libya). Hele veien filmer han i smug, utkledd som vanlig turist. De tre sistnevnte landene får denne gang besøk i serien "Ferie langs ondskapens akse".

Den hyperaktuelle reiseserien "Ferie langs ondskapens akse" startet opp med Ben Andersson i Irak sist uke, og han er nå kommet til Iran. Et land som vi like til nylig forbandt med massedemonstrasjoner mot Vesten, strikte religiøse lover, et fundamentalistisk styresett, dødsstraff ved steining, henging i full offentlighet osv. Her finner Andersson nå at folk marsjerer i gatene for å forsvare et sårbart demokrati.

Assad og Gaddafi
På sin rundreise i Iran, Syria og Libya finner Andersson at hatet til Amerika ikke er like kompakt over alt. Her er det også mange som slett ikke kjøper den anti-amerikanske linjen.

På nittitallet utleverte Gaddafi de mistenkte i Lockerbie-ulykken og viste at han var blitt vennligere innstilt til Vesten. Ben Andersson registrerer at libyerne på landsbygda er skeptiske til sin leder, de vil åpne landet, satse på turisme og bli rike i en fart.

Men i Syria ser utviklingen til å gå motsatt vei. President Assad er utdannet i Vesten, men da han overtok etter sin far med et løfte om "å åpne landet", gikk han hen og gjorde tvert om. Ytringsfrihet ble først varsomt innført, men fikk fort en klut i munnen. To folkevalgte ble i fjor gitt fem års fengsel for å ha kritisert regimets politikk. Litteraturforeningene, de satiriske bladene m.m. er blitt forbudt under Assad.

Innkjøpt engelsk dokumentar
Originaltittel: Holidays in the Axis of Evil
Regi: Ben Andersson
Produksjon: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57