Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 12. desember 2007 kl 21.25 Film: Windtalkers

Indianernes innsats under krigen

Navajo-soldaten Ben (Adam Beach) og livvakten hans Joe Enders (Nicolas Cage) (Foto: MGM)
Navajo-soldaten Ben (Adam Beach) og livvakten hans Joe Enders (Nicolas Cage) (Foto: MGM)
Filmen er løselig basert på en sann historie fra andre verdenskrig, hvor Navajo-indianernes språk ble brukt som koder. Japanerne klarte aldri å bryte disse kodene. Vi møter den traumatiserte marinesoldaten Joe Enders som blir tatt ut av tjeneste, men som til sin store glede får et nytt oppdrag.

Men oppdraget er ikke hva han hadde ventet seg. Han skal være livvakt for Navajo-soldaten Ben Yahzee. Militærledelsen har nemlig funnet ut at det nesten utdødde Navajo-språket er umulig å forstå for japanerne. Alle soldater som snakker Navajo-språket har en klar fordel, inkludert Ben og vennen hans, Charlie Whitehorse. Joe har ordre om å være "barnevakt" for Ben under invasjonen i Saipan, helst beskytte ham, men hvis det ikke kan unngås at han blir tatt til fange av japanerne, har Joe ordre om å drepe soldaten før han faller i fiendens hender.
Charlie blir passet på av en habil harmonikaspiller, Ox Henderson.

Joe aksepterer motvillig dette nye oppdraget, og tar det som en mulighet til å komme med i krigen igjen. Joes heltemodige innsats grenser til selvmord, mens Ben blir lammet av frykt. Ben blir imidlertid imponert over Joes mot, og bestemmer seg for å leve opp til hans eksempel, til tross for at han må finne seg i rasisme fra en annen soldat. Det ender med at Ben redder sin livvakt bak fiendens linjer med en kort gjesteopptreden som japansk soldat.

Krigens tragiske tap kommer nærmere hjemlige grenser, og selv om Joe og Ben har stor respekt for hverandre ender det med at de går hver sin vei.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk krigsdrama (2002)
Originaltittel: "Windtalkers"
Med Nicolas Cage (Joe Enders), Adam Beach (Ben Yahzee), Peter Stormare (Hjelmstad), Noah Emmerich (Chick), Mark Ruffalo (Pappas)
Regi: John Woo
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)