Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. juli 2000 kl 22.05 Fakta på lørdag: Mata Hari - legenden og sannheten

Fakta på lørdag: Mata Hari - legenden og


NRK1 lørdag 8. juli kl 22.05
Fakta på lørdag: Mata Hari - legenden og sannheten

Hennes gåtefulle liv

Hun var en fetert kabaretdanserinne, en femme fatale som elsket rikdom og menn i uniformer. Hun var vakker, intelligent og språkmektig. I oktober 1917 ble Mata Hari, født Margaretha Geertruida Zelle i Nederland 1876, henrettet i Paris anklaget for spionasje til fordel for tyskerne. Kveldens Fakta på lørdag går bak legenden om en av det forrige århundredes største myter.

Dokumentaren er en imponerende historisk rekonstruksjon av Mata Haris gåtefulle liv. Regissøren Francoise Levie har hatt adgang til hittil ukjente fotografier, blant annet fra hennes personlige album, brev og vitnesbyrd om hennes liv. Samtidig bidrar etterkommerne til historiens hovedpersoner med hver sin brikke til sannheten om kvinnen som måtte bøte med livet på grunn av sitt forhold til pels, klær og menn i uniform. Gjennom sitt vitneutsagn til kaptein Bouchardon før hun døde forteller Mata Hari for første gang sin egen historie.

Men var hun det 20. århundredes mesterspion med utallige soldaters liv på samvittigheten, eller var hun en kvinne som måtte unngjelde for en personlig, erotisk frihet og selvstendighet som ikke kunne forenes med tidens moralske normer?

Den sanne historien om Mata Hari begynte i Holland, hvor Margaretha Zelle 26 år gammel flyktet fra et ulykkelig ekteskap. Som mange kvinner i samme situasjon, dro hun til Paris hvor hun under navnet Mata Hari vakte oppsikt med sine eksotiske danser, bygget på elementer fra tradisjonelle indiske og egyptiske religiøse danser. Hun hentet også inspirasjon fra sine mange år i Indonesia. Snart ble hun Isadora Duncans nærmeste rival som Europas største danser. Mata Hari tjente godt på dansen, men pengene rakk ikke til hennes overdådige livsstil. Snart ble hun en kjent kurtisan som hadde den franske krigsministeren og høytstående tyske offiserer blant sine nærmeste bekjente.

Under rettsaken bedyret Mata Hari sterkt sin uskyld, men hun ble henrettet 15. oktober 1917 for spionasje mot den franske nasjon. Dagen etter stod det skrevet i den franske avisen, Le Gaulois, at forræderen hadde betalt sin gjeld til samfunnet og nå måtte bli glemt. Men det ble hun så absolutt ikke. Mytene om Mata Haris liv har vært en inspirasjonskilde til en lang rekke artikler, bøker og filmer om hennes spionasje, prostitusjon og kjærlighet. Blant skuespillerne som fortolket hennes eksotiske sjarm og udødeliggjorde henne på filmlerretet, er Greta Garbo, Marlene Dietrich, Jeanne Moreau og Sylvia Kristel.

NRK1 lørdag kl 22.05

Bilde
Kveldens \"Fakta på lørdag\" er en imponerende historisk rekonstruksjon av Mata Haris gåtefulle liv.

Belgisk dokumentar fra 1998
Regi: Francoise Levie
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Dag Stian Husby, tlf. 23049346
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123