Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 10. desember 2000 kl 20.55 De hensynsløse

De hensynsløse (t)


NRK2 søndag 10. desember kl 20.55
De hensynsløse

Quentin Tarantinos gjennombruddsfilm

En gjeng ytterst korrekt kledde menn skal utføre tidenes diamantkupp. Men noe svikter - altså må noen ha tystet. Dette er opptakten til Quentin Tarantinos gangsterfilm \"\"De hensynsløse\", som ble hans gjennombrudd som filmskaper i 1992.

Fra å være en ukjent manusforfatter og deltidsskuespiller ble Quentin Tarantino nesten over natten utpekt til 1990-tallets mest innflytelsesrike nye filmskaper. Lovprisningen som ble denne filmen og hans \"Pulp Fiction\" (1994) til del, kan nok synes noe overdrevet i ettertid. Likevel er det ikke tvil om at \"De hensynsløse\" er en slående godt laget og underholdende film - midt i all grusomheten.

Et mislykket ran
Filmen forteller hva som skjer før og etter - men ikke under - et ran mot en gullsmedforretning. Ranet er satt i scene av Joe Cabot (Lawrence Tierney). Mr. White (Harvey Keitel) er en yrkeskriminell som får et godt øye til nykommeren Mr. Orange (Tim Roth), og som liker å vise ham yrkeshemmelighetene. Mr. Pink (Steve Buscemi) er en blek einstøing som er ekstremt opptatt av å være profesjonell. Mr. Blonde (Michael Madsen) har nylig kommet ut av fengslet etter å ha tatt støyten for Mr. Cabot. Men fengselsoppholdet har forandret ham.

Mens Mr. Blonde får et anfall av galskap under ranet, er de andre svært overrasket over at politiet er så raskt på pletten. Mr. White får mistanke om at en av dem er en angiver. Men hvem kan ha tystet? Og hva skal de gjøre med Mr. Blonde? Mr. Orange som får en kule i magen, forblør. De andre har søkt tilflukt i en lagerbygning etter det mislykte kuppet og prøver å finne ut av hva som gikk galt.

Handlingen i filmen pendler hele tiden mellom det som skjedde før ranet, og det som skjer etterpå. Og litt etter litt lærer vi de ulike karakterene i dette blodige dramaet å kjenne.

NRK2 søndag kl 20.55
Sendt 24. september 1999

Bilde
1. Gjengen planlegger det stor kuppet.

2. Mr. Orange har fått en kule i magen og er i ferd med å forblø.

Amerikansk spillefilm fra 1992
Originaltittel: Reservoir Dogs
Regi: Quentin Tarantino
I rollene: Harvey Keitel, Lawrence Tierney, Steve Buscemi, Christopher Penn, Tim Roth og Quentin Tarantino
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53