Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 12. juli 1999 kl 19.00 Vårt indre liv: Hukommelsens mysterier

Vårt indre liv: Hukommelsens mysterier (


NRK2 mandag 12. juli kl 19.00
Vårt indre liv (6:6) Hukommelsens mysterier

OL-mester i hukommelse

Den menneskelige hukommelsen har en nesten ubegrenset lagringskapasitet og er på mange måter fremdeles et vitenskapelig mysterium. Dominic O\'Brien, olympisk mester i hukommelse, er kveldens gjest.
Dominic O\'Brien kan pugge rekkefølgen av en godt blandet kortstokk på under et halvt minutt. Etter en kort tenkepause gjengir han kortene i et forrykende tempo. Denne mannen er uønsket på kasinoene i Las Vegas. O\'Brien spesialiserte seg på Black Jack og gjorde rent bord ved hjelp av sin fantastiske hukommelse - helt til han altså ble nektet adgang.

OL-mester
Dominic O\'Brien er verdensmester og olympisk mester i hukommelse siden 1991. Han står også oppført i Guinness rekordbok fordi han kan huske rekkefølgen av 40 blanda kortstokker - det blir over 2000 kort.
Men han trøster oss som ikke har fullt så god hukommelse med at dette er en teknikk alle kan lære. Men det krever selvsagt daglig trening.
Teknikken heter Loci-metoden, og blir også brukt av for eksempel kelnere for å huske forskjellige bestillinger.

Uløste mysterier
Når det gjelder hvordan hukommelsen vår virker, er det flere spørsmål enn svar. Men en god del vet vi. Vi har mange forskjellige typer hukommelse - som ligger i forskjellige områder av hjernen. Det er likevel ett område som har større betydning enn andre - nemlig et område kalt Hippocampus. May Britt og Evard Moser ved NTNU viser i rotteforsøk at dersom en opererer bort Hippocampus så har rottene vanskelig for å orientere seg og å lære noe nytt.
Møt også taxisjåfør Philip Clinton som daglig gjør bruk av sin Hippocampus for å ta seg fram i Londons gater. Nitti prosent av dem som prøver å ta taxi-sertifikat i London klarer ikke eksamen.

Falske og fortrengte minner
Kan vi stole på hukommelsen? Nei, mener Elisabeth Loftus, som er professor i psykologi ved University of Washington. Hun blir regnet som verdens fremste ekspert på fortrengte og falske minner. Fenomen med store konsekvenser i mellommenneskelige forhold. Spesielt hos barn kan minner plantes, slik at de tror at de har vært utsatt for grufulle hendelser. Men også voksne kan bli lurt av sin egen hukommelse.
Bare i USA har over en million kvinner, fått såkalte gjenoppdagede minner om å ha blitt seksuelt misbrukte som barn. Minnene har dukket opp etter at de har gått i terapi. Loftus er kritisk i forhold til sannhetsgehalten i slike gjenoppdagede minner. - Hukommelsen vår virker ikke på den måten. Dette er minner som terapeuten har plantet, mener Loftus .

NRK2 mandag kl 19.00
Tidligere sendt i NRK2 6.4.99

Bilde (via Scanpix/Internett)
Dominic O\'Brien kan smykke seg med tittelen olympisk mester i hukommelse.

Kunnskap - innkjøpt
Populærvitenskapelig serie
Produsert av Univisjon A/S i samarbeid med Universitetet i Bergen
Faglig ansvarlig: Frode Thuen
Regi: Arnt Brandseth og May-Britt Skjevik, tlf 55 58 69 00
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41