Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 26. oktober 2006 kl 21.05 Niern: De sju samuraier

En av verdens beste filmer

"De sju samuraier" av den japanske regissøren Akira Kurosawa er av mange ansett for å være en av verdens beste filmer. Handlingen er lagt til landsbygda i 1600-tallets Japan og forteller om ære og plikt i en tid da den tradisjonelle samfunnsordenen er i ferd med å bryte sammen.

Filmen åpner med en scene hvor samuraien Kambei (Takashi Shimura) har kledd seg i munkeklær for å redde en bondes barn som er bortført av lokale skurker. Imponert av hans uselviskhet og mot, bønnfaller en gruppe bønder ham om å lede forsvaret av den terroriserte landsbyen mot bandittene som truer. Kambei går med på det, vel vitende om at oppdraget verken vil gi ham materiell rikdom eller noen form for ære.

Etter hvert får Kambei følge av to samuraier til, den unge Katsushiro (Isao Kimura) som fort blir Kambeis disippel, og skrytepaven Kikuchiyo (Toshiro Mifune) som later som han er samurai, men det viser seg senere at han er sønn av en bonde. Kambei samler ytterligere fire samuraier, inkludert Kyozo (Seiji Miyaguchi), en mester med sverdet, for å gjøre gruppen slagferdig.

Samuraiene konsoliderer forsvaret av landsbyen og lar bøndene danne en militia, mens bandittene er en konstant trussel hver eneste dag. De voldelige konfrontasjonene mellom gruppene fører til slutt til et blodig, hjerteskjærende, endelig slag.

Om filmen
"De sju samuraier" markerte både høydepunktet i Akira Kurosawas lange karriere og en milepæl når det gjelder den filmatiske skildringen av japansk, historisk drama. Kampscenene regnes for å være blant verdens aller ypperste på film. Det amerikanske filmpublikummet ble så imponert av Kurosawas episke mesterverk at det ble laget en amerikansk versjon av historien, John Sturge’s "Magnificent Seven" i 1960.

Japansk spillefilm fra 1954
Originaltittel: "Schichi-nin no Samurai"
Regi: Akira Kurosawa
I rollene: Takashi Shimura, Toshiro Mifune, Yoshio Inaba, Seiji Miyaguchi, Monoru Chiaki, Ko (Isao) Kimura, Daisuke Kato
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83