Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 30. desember 2011 kl 09.05 Film: Freske fraspark

Munnrappe jenter og spreke karfolk

Henki Kolstad og Frank Robert som sindige alvdøler
Henki Kolstad og Frank Robert som sindige alvdøler
Embret og Oline Trondsbakken, "Bonden" og "Bror min", Martin, Jostein, Berte, Målfrid og alle Aukrust-figurene fra "Freske fraspark" møter vi i denne norske spillefilmen fra 1963. Her blir det dobbeltsats, springskaller, 50-kilometer og fest på lokalet med kjøttkaker og polentagrøt.

Filmen er basert på en rekke kapitler og episoder i Kjell Aukrusts suksessbøker "Simen" og "Bror min". Den forteller om alt det rare som kjer i Alvdal og omegn i 1936 etter at Per Sætermyrmoen har vunnet 50-kilometeren i Holmenkollen – noe som er en autentisk historie.

Vi kan også more oss over alt det rare som kan hende når nabobygder krangler om eiendomsretten til en kjent skiløper, og vi opplever hvordan kvinnene i bygda gjør regulært opprør mot karene som "blir helt tullete" i sin sportsgalskap.

Henki Kolstad spiller gårdbrukeren Embret Trondsbakken, Ragnhild Michelsen er Oline, kona hans, og som medlemmer av Embrets gjeng finner vi Alf Malland, Frank Robert, Birger Løvaas og Svein Byhring, mens spinnesiden er representert ved Kari Diesen, Turid Balke, Lalla Carlsen og Else Frogner. Leif Juster spiller bygdas lærer og kulturpersonlighet, Torgrim Skarpjordet.

Sendt tidligere.

Norsk spillefilm fra 1963
Regi Bjørn Breigutu
I rollene, blant andre Henki Kolstad, Kari Diesen, Ragnhild Michelsen, Leif Juster, Turid Balke og Lalla Carlsen
Kontaktadresse for presse: Presse, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900
Publikumssevice