Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. desember 2004 kl 21.30 Ramona

Thriller fra den kalde krigen

Den unge spionen og kodeknekkeren Kernell (Björn Bengtsson) jages i de baltiske skogene. (Foto: Bengt Wanselius, SVT)
Den unge spionen og kodeknekkeren Kernell (Björn Bengtsson) jages i de baltiske skogene. (Foto: Bengt Wanselius, SVT)
Tre torsdager på rad får vi et gjensyn med en svenske spionthrilleren "Ramona", som handler om et fortiet kapittel i Sveriges nære historie. Vi skal tilbake til Sverige tidlig på 50-tallet, midt under den kalde krigen.

Under den kalde krigen var Sverige formelt nøytralt, men likevel ble unge baltere lynutdannet til spioner og sendt tilbake til sine hjemland på oppdrag fra svensk etterretning.

Over et førtitalls kvinner og menn ble sendt til det sovjetokkuperte Baltikum – og ingen av dem vendte tilbake. De ble enten drept, tatt til fange eller rekruttert som dobbeltagenter av KGB. Først i 1992 kom sannheten fram, da en av de glemte agentene fortalte sin historie til en svensk journalist etter 42 års taushet. I SVTs storsatsing "Ramona" fortelles historien i dramatisert form.

Kodespesialist
Forfatteren og historikeren Peter Englund og regissøren Harald Hamrell står bak serien, der vi møter Björn Bengtsson i rollen som den begavede unge kodeknekkeren Kernell. Han arbeider for etterretningstjenesten, på et kontor som er så topphemmelig at ikke en gang landets folkevalgte kjenner til det.

Etter å ha knekket en hemmelig kode, trekkes Kernell inn i et spionoppdrag som fører ham til Estland. Målet er å avsløre en muldvarp med dekknavnet Ramona. Snart er den sovjetiske sikkerhetstjenesten på sporet etter den uerfarne agenten, som blir tvunget til å flykte for livet.

Nysgjerrig kjæreste
Kernells kjæreste Elisabet (Annika Hallin) er en politisk engasjert journalist. Hun vil absolutt vite mer om Sveriges engasjement i Baltikum og gjør alt for å presse Kernell til å røpe het informasjon.

Den bistre Johansson (Magnus Roosmann) er skeptisk til sin unge kollega Kernell, og stemningen mellom dem er preget av mistro. Likevel blir de tvunget til å samarbeide for å finne Ramona, og situasjonen blir ikke bedre av at tiden holder på å renne ut.

Sten Ljunggren, kjent fra rollen som gamledoktoren Axel i "Skjergardsdokteren", spiller Graan, den øverste sjefen på det hemmelige kontoret. Han skyr ingen midler i jakten på dobbelagenten og er forberedt på å ofre mennesker på veien.

Svensk serie i tre deler
Produksjon: Sveriges Television
Originaltittel: Ramona
Manus: Peter Englund og Harald Hamrell
Regi: Harald Hamrell
I rollene: Björn Bengtsson, Annika Hallin, Magnus Roosmann, Sten Ljunggren, Johan Wahlström, Morgan Alling, Isabell Sollman, Christer Fant, Svante Martin m.fl
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tidligere sendt 27.3.2003