Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. november 1999 kl 20.15 Halleluja!

Halleluja! (ttv)


NRK1 søndag 7. november kl 20.15
Halleluja!

Tapet av Maja

Tønsbergs biskop Sigurd Osberg mistet kona i februar. I kveldens \"Halleluja\" snakker han med programleder Kjell Erik Moen om Majas sykdom, død og sorgen over å ha mistet henne.
I februar døde Maja Osberg av en ondartet svulst i hjernen. I dag på allehelgensdag snakker biskop Sigurd Osberg med Kjell Erik Moen om det å miste sin kjæreste og venn gjennom et langt liv. Kirsten Bråten Berg synger salmer som betydde noe for dem begge.

Maja og sykdommen
Maja Osberg var den sterke, engasjerte høyskolelektoren som brant for sine studenter og sitt fag. For familien var hun skikkelsen alle samlet seg rundt, og for institusjoner som Modum Bad, Kirkens Nødhjelp og Kirkens Bymisjon var hun ressurspersonen de kunne bruke i styrer og stell. For Sigurd Osberg var hun kjæresten fra ungdommen og kvinnen i hans liv gjennom 40 års ekteskap.
Like før jul for to år siden fikk Maja Osberg plutselig problemer med å finne ord når hun skulle snakke. Legene påviste svulst i hjernen, like ved språksenteret. Maja ble operert, men da hun våknet, hadde hun mistet evnen til å snakke og skrive. Det siste året Maja levde kommuniserte hun og Sigurd Osberg med blikket, kjærtegn, smil og nikk.
I \"Halleluja\" snakker Sigurd Osberg svært åpent med Kjell Erik Moen om smerten ved å miste Maja. Allerede da hun fikk påvist hjernesvulst, forsto de begge at hun ikke ville overleve. Det siste året de fikk sammen, ble et år preget av avskjed og sorg, men også av masse nærhet og glede. Sigurd Osberg snakker om begge deler i dette programmet, som ikke uten grunn er lagt til denne søndagen.

Allehelgensdag
I dag er det nemlig Allehelgensdag. Det er Kirkens offisielle minnedag for alle som er gått bort, og stadig flere bruker allehelgensdag til en tur på gravlunden for å tenne fakler og lys.
Noe av det Sigurd og Maja Osberg hadde sammen var et nært forhold til salmeboka. Osberg forteller blant annet hvordan Maja plutselig kunne synge med ord når de sang de gamle salmene sammen. Disse ordene satt åpenbart i et annet senter i hjernen.
I kveld synger Kirsten Bråten Berg noen av disse salmene for Sigurd Osberg. Blant annet får vi høre Majas favorittsalme. Kirsten Bråten Berg har med seg Hallvard Bjørgum på fiolin og bratsj.
NRK1 søndag kl 20.15

Bilde (via Scanpix/Internett)
1. Sigurd Osberg snakker om tapet av kona, Maja, hos Kjell Erik Moen i kveld.

2. Hallvard Bjørgum spiller og Kirsten Bråten Berg synger kjente salmer på folketonevis i \"Halleluja\".

Egenprodusert religiøst program
Programleder: Kjell Erik Moen
Ved Bjørg Kittelsen og Marion Klaseie
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

\0\0\0