Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. januar 2004 kl 20.35 Presidenten

En stemme i manko

Vise-stabssjef Josh (Bradley Whitford) og hans assistent Donna (Janel Moloney) setter alt inn på å piske inn nok stemmer i Senatet for USAs president. (Foto: Warner Bros.)
Vise-stabssjef Josh (Bradley Whitford) og hans assistent Donna (Janel Moloney) setter alt inn på å piske inn nok stemmer i Senatet for USAs president. (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet mangler én stemme i Senatet på å drive igjennom budsjettet for bistandshjelp. Like før avstemningen har bl.a. New York Times publisert en katastrofal meningsmåling om amerikansk hjelp til utlandet.

Like før avstemningen i Senatet prøver vise-stabssjef Josh å beregne situasjonen. En meningsmåling er kommet i veien for et sikkert utfall i presidentens favør. Den viser at USA bruker for mye til bistandshjelp, og at utgiftene til denne formen for hjelp må skjæres ned.

Ledende spørsmål
En saumfaring av spørsmålene bak meningsmålingen viser at den ikke bare er snakk om bistandshjelp, men også om troverdighet. For et av spørsmålene er klart ledende:

"Pengene vi bruker til bistandshjelp i utlandet, kunne i stedet benyttes til å redusere skattebyrdene her i USA. Støtter du en slik rokkering i bruken av midler?"

Vise-stabssjef Johs river seg i håret på grunn av situasjonen som er oppstått. I fall demokratene taper avstemningen i Senatet, vil han overveie å trekke seg.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Serien går i reprise på NRK1 tirsdager.

Amerikansk dramaserie av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 4), i kveld: "Guns Not Butter"
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill og Bradley Whitford
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • NBCs nettsider 
  • Warner Bros' nettsider