Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 7. april 2005 kl 19.55 Typisk norsk

Import og eksport

Programleder Petter W. Schjerven har truffet norsk-studenter i Italia. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Programleder Petter W. Schjerven har truffet norsk-studenter i Italia. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Norsk importerer mange ord og eksporterer også noen. Særlig er norsk populært blant en spesiell gruppe italienske musikkelskere. Dessuten: Det er ikke sant at navnet skjemmer ingen.

I et undervisningsrom på Universitetet i Roma sitter en gjeng ivrige studenter og gjentar norske ord og setninger etter instruks fra lærer Sven Otto Scheen. Nesten alle studentene er kledd i mørke eller svarte klær, og mange av dem har naglebelter og høye, jernbeslåtte støvler. Samtlige hører på black metal, en musikksjanger som de mener er synomymt med Norge. Det er band som Dimmu Borgir og Satyricon som har fått dem interessert i det norske språket. Og Hamsun, naturligvis. Petter W. Schjerven reiste til Roma for å høre mer.

Navnet skjemmer noen
Når internasjonale selskap skal introdusere seg for markeder i andre land, kan det være lurt å undersøke på forhånd om navn eller merker vekker anstøt. Fraktselskapet Toten transport er helt greit i Norge, men det spørs om ikke bilister på autobahn reagerer litt mer. Og kan man introdusere en parfyme som heter "Tiss"?

Et bilde sier mer enn mange ord
Vi omgis av stadig flere piktogrammer. Tegn og symboler finnes på skilt, i bruksanvisninger og en rekke andre steder. De fleste av dem er intuitivt forståelig for oss, og de krever langt mindre plass og tid enn å forklare det samme med ord. Professor Jon Bing vet mer om piktogrammer.

Ukens gjest er skuespiller og musiker Samsaya, mens Aaste Kveseth forteller det som er verdt å vite om hovedoppgaven sin. Dessuten blir det en ramsalt tur på bøljan blå.

Om serien
Språk er makt. Språk er identitet. Språk er kultur. Kort sagt: Språk er viktig. Programleder Petter Schjerven er tilbake med åtte nye episoder med og om det norske språket. Nyttig og unyttig informasjon, veiledning, statistikk og pussigheter presenteres i tematiske sammenhenger. Språkendring, språk og identitet, norsk i forhold til andre nordiske språk, musikk i språket og språk og makt er blant emnene som belyses.

Innkjøpt dokumentarserie fra Dropout Productions (2005).
Programleder: Petter W. Schjerven
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79),