Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. desember 2001 kl 22.00 Sportsåret 2001

Et variert sportsår

Var sportsåret 2001 preget av doping, konflikter og økonomiske problemer? Eller var året snarere dominert av stor idrett med verdensmestere og engasjerte utøvere? NRK-Sporten gir deg svaret i kveld. Det blir gjensyn med både vinnerne, taperne og de mest spektakulære bildene.

VM på ski i Lahti i Finland i februar ble finsk skisports bane da overvekten av de finske løperne ble tatt for doping. Det startet med publikumsyndlingen Jari Isometsä, og snart fulgte veteranen Harri Kirvesniemi og den store helten Mika Myllylä etter. Det som begynte så bra med mange medaljer, endte med en hel nasjon liggende nede.

Da gikk det atskillig bedre for nordmennene i det samme VM. Ettersom ingen nordmenn tidligere hadde tatt verken gull eller andre medaljer i noe mesterskap i Lahti, var forventningene små. Det ble imidlertid en stor suksess.

Bente Skari ble den store VM-dronningen med to gull, men også flere nordmenn markerte seg. Tor Arne Hetland tok gull på sprinten etter en fantastisk innspurt. Bjarte Engen Vik ble på ny VM-konge i kombinert, med gull både i lagkonkurransen og den ordinære øvelsen. Det gikk rett og slett så bra at Norge ble beste nasjon, med dobbelt så mange gull som Tyskland på andreplass.

Liv Grethe Skjelbreid Poirée ble vår største og beste stjerne etter VM i Skiskyting i Pokljuka. Hun fikk medalje på alle de tre individuelle øvelsene. Gull ble det på 15 kilometeren. For guttene ble det ingen gull, men Ole Einar Bjørndalen tok sølv på fellesstarten, bare 3,8 sekunder etter Liv Grethes ektemann Raphael Poirée.

Alpin-VM ble ikke helt oppskriftsmessig for Norge, der ble det tre medaljer, en av hver valør.

Også Friidretts-VM i Edmonton var preget av dopingskandaler, og ikke minst krangelen mellom vårt langdistansehåp Marius Bakken og Norges Friidrettsfordbund. Sponsorer og penger stod sentralt i konflikten, men til tross for dette løp Bakken inn til ny norsk rekord på 10.000 meter.

Dette og mye mer tilbyr NRK-Sporten i kveldens kavalkade. Seerne kan garantert vente seg de største høydepunktene, de som til sammen har bidratt til å gjøre sportsåret 2001 til en opplevelse!


NRK-Sporten
Egenprodusert kavalkade
Programmet er ved: Håvard Bergheim og Jan Petter Saltvedt
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10