Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 4. mai 2009 kl 20.10 Da pengane erobra verda

Pengenes historie

Niall Ferguson i arkivene til Medici-familien i Firenze. (Foto: Chimerika Media)
Niall Ferguson i arkivene til Medici-familien i Firenze. (Foto: Chimerika Media)
Er du en av dem som føler at den pågående finanskrisen er litt av et mysterium? Da bør du få med deg den britiske serien "Da pengane erobra verda". Den viser at situasjonen vi er i nå, slett ikke er unik.

Alle store, historiske begivenheter de siste århundrene handler i bunn og grunn om penger, enten det dreier seg om mektige rikers vekst og fall, revolusjoner eller kriger. I denne serien i seks deler får vi høre om opprinnelsen til verdensøkonomien og hvordan pengene har fått en så avgjørende rolle i våre liv.

Harvard-professor
Niall Ferguson er professor i historie og bedriftsøkonomi ved det prestisjetunge Harvard-universitetet. Han har skrevet flere bøker og er hyppig brukt i britiske medier som politisk og økonomisk kommentator.

I "Da pengane erobra verda" tar Ferguson for seg grunnsteinene i verdensøkonomien, og setter finanskrisen i en forståelig sammenheng. Opptakene er gjort over hele verden.

Ferguson går tilbake til 1300-tallet, og viser at pengenes historie alltid har handlet om oppgang som er blitt avbrutt av total kollaps og nedgangstider. Hver av de seks episodene tar for seg en slik krise, der boblen har sprukket etter en økonomisk framgangsperiode og verden har tatt en ny retning.

Av britisk presse ble serien omtalt som underholdende, påkostet og informativ. "Er du en av dem som trekker dyna over hodet og hyler når noen nevner penger, er det kanskje på tide å følge med", skrev anmelderen i London Evening Standard.

Lån på kreditt
Det første programmet handler om opprinnelsen til kreditt og pengelån, fra lånehaier og pantesystemer til vårt moderne bankvesen Niall Ferguson tar oss blant annet med til Italia, der banksystemet ble grunnlagt av familien Medici. Italienske pengeutlånere møter vi allerede hos Shakespeare og Dante.

Ifølge Dantes "Den guddommelige komedie" var en egen ring i helvete reservert ågerkarer, sammen med blasfemikere og sodomitter. Men i dag er alle sivilisasjoner avhengig av et kredittsystem.

Senere programmer tar for seg fondssystemet, børsen og forsikringsbransjen. Program 5 tar for seg boliglån, og forklarer hvordan råtne pantelån veltet den amerikanske økonomien. Det siste programmet handler om den økonomiske sammensmeltingen mellom USA og Kina.

Britisk dokumentarserie i 6 deler
Originaltittel: The Ascent of Money
Produksjon: Channel 4 (2008)
Programleder: Niall Ferguson
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Les mer: The Ascent of Money


LENKER
  • The Ascent of Money