Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. januar 2006 kl 19.55 Faktor: Citadine - den norske bildrømmen

Å bygge en bil og en drøm

Fredrik Sandberg og fem andre studenter bygger sin egen fremtidsbil. (Foto: Trond Joakimsen)
Fredrik Sandberg og fem andre studenter bygger sin egen fremtidsbil. (Foto: Trond Joakimsen)
Fredrik Sandberg og fem andre studenter på linjen for industriell design ved Høgskolen i Østfold hadde en drøm: De ville bygge sin egen urbane bil. Faktor har fulgt dem gjennom måneder med planlegging, tegning, støping og skruing, til den vesle bilen "Citadine" står på startstreken i en internasjonal konkurranse.

Det er nemlig ikke en hvilken som helst bil de skal lage, den skal være så fremtidsrettet og spesiell at den skal kunne vinne en av prisene ved en stor internasjonal konkurranse i Frankrike. Her deles det ut priser både for å kunne rulle lengst på én liter bensin og for mest nyskapende design.

I tillegg til Fredrik Sandberg består teamet av Kåre Lyseth, Kristian Tovsen, Trond Joakimsen, Ole Kristian Bjerke og Nils Ødegaard, og etter hvert trår også medstudenter til. Blant annet får de hjelp til oversetting og økonomistyring, og i takt med at bilen beveger seg fra tegnebrettet til støpeformene, øker både antallet hjelpere og entusiasmen.

Hard konkurranse
Men konkurransen de møter er hard, Sandberg og studentene fra Østfold må nemlig hevde seg mot erfarne firmaer med bilkonstruktører som har deltatt og vunnet før.

Mange problemer må løses før bilen kan rulle forbi juryens kritiske blikk, men uansett dommen har de allerede vunnet noe: De har bygd sin egen drøm!

Egenprodusert dokumentar (2005)
Programansvarlig: Einar Kleveland
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52


LENKER
  • Les mer på studentenes egen nettside: