Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. mai 2004 kl 20.10 Profil: Fra auksjon i New York til Arkimedes

Arkimedes’ hemmelighet

Arkimedes’ tapte skrifter ble ved en tilfeldighet oppdaget i 1998 (Foto: Horizon)
Arkimedes’ tapte skrifter ble ved en tilfeldighet oppdaget i 1998 (Foto: Horizon)
I 1998 ble noe som lignet en bysantinsk bønnebok fra middelalderen auksjonert bort for over 2 millioner dollar i Christies i New York. Under bønneskriften fantes en samling av de tapte matematiske skriftene av Arkimedes.

Etter salget tok den anonyme kjøperen skriftene til Walters Art Museum i Baltimore, hvor man satte i gang arbeidet med å tyde de svake skrifttegnene. Uheldigvis hadde Arkimedes’ skrift blitt renset bort og overskrevet med bønner. For å gjøre det enda verre viste de første prøvene at de siste sporene av Arkimedes’ skrifter var i ferd med å forsvinne raskt. Teamet som var satt ned for å bevare tekstene, befant seg i et kappløp med tiden.

Den eneste muligheten var å finne ut hva som hadde hendt med Arkimedes’ skrifter i de tusen årene de hadde eksistert. I programmet blir vi med på en fantastisk reise fra det tiende århundre i Konstantinopel, via ørkenen i Judea, Frankrike og til slutt til vår tid og New York. Dokumentaren viser hvordan man tok i bruk de mest moderne vitenskapelige teknikkene, inkludert teknologi som normalt blir brukt for å analysere fotografier av Jorden tatt fra rommet og teknologi som blir brukt for å studere kreftceller.

Til slutt, etter mange skuffelser, har manuskriptet begynt å gi slipp på sine hemmeligheter. Det viste seg at Arkimedes var 2000 år foran sin tid. Det ble funnet spor etter matematisk sannsynlighetsberegning, noe av det viktigste i matematikken, som Newton til slutt oppdaget i det syttende århundre. Dette revolusjonerte vår mulighet til å beskrive universet vi lever i, og førte til enorme fremskritt innen vitenskapen.

Noen mener at hvis vi ikke hadde mistet Arkimedes’ skrifter, ville vi ha vært flere hundre år lengre fram i utvikling enn vi er nå.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar, BBC Worldwide
Produsert av Horizon
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83