Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. august 1999 kl 19.30 Satanister på kirkens prekestol

Satanister på kirkens prekestol (t)


NRK2 tirsdag 10. august kl 19.30
Satanister på kirkens prekestol

Sjokkbudskap fra prekestolen

Tv-seere og kirkegjengere trodde nesten ikke sine egne øyne da en ung kvinne midt under en direkteoverført julegudstjeneste besteg prekestolen. I stedet for salig julefred, fikk de en tordentale. De ble beskyldt for å være hyklere fordi de stilltiende aksepterte en stadig tydeligere høyredreining og et voksende fremmedhat i Danmark.
Halvveis i denne høyst overraskende seansen ble kvinnen og sju andre aktivister sendt på dør. Kvinnen var den 26 år gamle Cecilia Brynskov. Hun er én av rundt 60 meget aktive unge mennesker fra tidsskriftet \"Faklen\". Kretsen rundt \"Faklen\" er blitt kalt både satanister og dyrkere av det okkult. Selv kaller de seg humanister, relativister og erkjennelsesterrorister.

Teologiske provokatører
I dette danske dokumentarprogrammet som i Danmark ble sendt under tittelen \"Fakkelbærerne\", møter vi Cecilia Brynskov, som utover å forstyrre julefreden, også har tatt seg inn i Københavns domkirke sammen med sju andre \"fakkelpiker\" i full mundur. Privat er hun en ganske alminnelig universitetsstudent og mor til to barn.
Vi møter også \"Faklen\"s redaktør Rune Engelbreth Larsen som er en av tidsskriftets grunnleggere og frontfigurer. Til daglig studerer han idéhistorie ved universitetet i Århus.
\"Faklen\" som er blitt kalt \"Euroman for teologer\", inneholder hver måned artikler som spenner over alt fra Amsterdam- traktaten til kvantefysikk og rasisme. Selv om tidsskriftet bruker tabloidtitler som \"Kristendommen er død\", \"Legaliser prostitusjon\" og \"Folkekirken preker rasisme\" er artiklene faglig godt funderte og de har vært vanskelig å komme utenom. Nylig har kretsen sundt \"Faklen\" trumfet gjennom flere rettelser i den nye bibeloversettelsen. Til stor forargelse i blant annet Bibelselskapet.

Trusler og vold
Selv om respekten for de unge er i ferd med å bre seg, har \"Faklen\" fremdeles mange motstandere. 1. mai ble Rune Engelbreth Larsen og tre andre redaksjonsmedlemmer overfalt og truet slik at de til slutt måtte flykte fra området. Og det er ikke første gang \"Faklen\" har vært utsatt for sjikane. \"Faklen\" mottar også anonyme telefoniske bombetrusler og makulerte eksemplarer av tidsskriftet i posten.

NRK2 tirsdag kl 19.30

Bilde
26 år gamle Cecilia Brynskov tilhører kretsen rundt tidsskriftet \"Faklen\"som består av politisk aktive unge mennesker. (Foto: DR)

Innkjøpt dokumentar fra Danmarks Radio/TV (1998)
Originaltittel: \"Fakkelbærerne\"
Pressekontakt i Fjernsynets info.avd.: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41