Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. september 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: Genier med lav IQ

Geniale, handikappede hjerner

Derek Paravicini forstår ikke noter, men gjengir hva som helst du spiller for ham. (Foto: Ash Mills)
Derek Paravicini forstår ikke noter, men gjengir hva som helst du spiller for ham. (Foto: Ash Mills)
De har en IQ på under 60, enkelte av dem kan ikke skrive navnet sitt og ingen av dem klarer seg på egenhånd. Men de har alle ett område der deres genialitet overlegent kommer til uttrykk. Noen av disse utviklingshemmede geniene, eller såkalte ”idiots savants“, møter vi i BBC-dokumentaren ”Genier med lav IQ”.

Så langt har vitenskapen ikke kunnet gi svar på hvorfor en person som ellers er helt hjelpeløs, kan ha en musikalsk klisterhjerne. Eller være en tegner som gjengir de mest utrolige motiver – helt ned i minste detalj. Eller være et matematisk geni.

Hvordan er det mulig?
Dokumentaren ”Genier med lav IQ” tar oss med til tre verdensdeler for å møte noen av disse menneskene, og for å finne forklaringen på hvordan de klarer det. Hva er det som gjør dette mulig? En ”idiot savant” er nemlig ofte den siste til å kunne redegjøre for sitt talent.

I England møter vi pianisten Derek som gjengir hva som helst du spiller for ham. Vi møter også Stephen, som tegner hva du vil i London by om du spør ham – vel å merke etter minnet. Ber du ham tegne det fra en annen vinkel, gjør han straks det også. På Institute of Psychiatry i London imponerer Malcolm en rekke vitenskapsmenn. Han kan hele kalenderen – gjennom fortid og framtid – utenat!

Et hjem for geniene
I delstaten Wisconsin i USA har Darold Treffert åpnet hjemmet sitt for en håndfull ”idiots savants”, og han forteller om noen av sine erfaringer med dem. Hittil i det nye århundret er det registrert bare ca. hundre stykker av dem i hele verden, men det finnes trolig langt flere.

I Canberra i Australia forsker professor Allan Snyder på dette fenomenet, og han mener å kunne forklare det. Professor Snyder tror det er mulig å frigjøre slike evner hos oss alle. Bl.a. har han registrert at helt spesielle talenter har blomstret opp hos senildemente som har fått ødelagt visse deler av hjernen.

Engelsk dokumentar fra BBC
Originaltittel: Fragments of Genius
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Derek Paravicini forstår ikke noter, men gjengir hva som helst du spiller for ham. (Foto: Ash Mills)
2. Stephen Wiltshire har en IQ på under 60, men er en utrolig tegner. Her fester han London by til papiret. (Foto: Jane McWilliams)
3. London tegnet på direkten av Stephen Wiltshire, en såkalt ”idiot savant”. (Ill.: Stephen Wiltshire)