Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. august 2013 kl 17.10 Aust-Afrikas ville hjarte

Den magiske Riftdalen


Denne britiske naturserien tar oss gjennom ni afrikanske land for å utforske kreftene som har formet det turbulente landskapet i Afrika. Vi får se områder og dyr som aldri tidligere har vært fanget på film.

Fra de snødekte fjelltoppene i Kilimanjaro og helt til korallrevene i Rødehavet går det en lang kløft i landskapet som er synlig fra verdensrommet. Riftdalen er et geologisk eventyr med et rikt dyreliv.

Formet landskap og dyreliv
Vi skal til høylandet i Etiopia, også kalt "Afrikas tak". For tretti millioner år siden var dette et høyt platå på størrelse med Spania. Siden den gang har elementene skapt Afrikas egen variant av Grand Canyon.

I løpet av millioner av år har erosjonen etterlatt seg flere avgrensede fjellandskap som er hjem til merkverdige og unike skapninger som ikke finnes andre steder i verden.

Merkverdige skapninger
I det vulkanske landskapet i øst lever blant andre Gelada-bavianen og andre dyr som har tilpasset seg de bratte områdene opp mot 4500 meter over havet.

Men det er ikke den eneste som bor oppe på Afrikas tak. Vi får se muldvarpgnageren som bare lever i høylandet i Etiopia. I fjellskogene mellom Aberdarefjellene og Mount Kenya har en av Afrikas aller mest sjeldne antiloper, bongoen, funnet sitt fristed. Og den sjeldne dyreapen kipunjien står i fare for å bli utryddet.

Heksegryter
I tillegg til dyrelivet er det noe annet som gjør disse fjelltoppene helt unike. De deler alle samme opphav, noe som gjør det mulig å forstå hvordan Riftedalen oppstod.

Her finnes verdens eneste permanente lavasjø, Erta Ale. Men 160 mil lenger sør har en annen vulkan fått vokse i minst en million år. Øst for Riftdalen reiser Kilimanjaro seg med en snødekt topp, nærmere 6500 meter over havet. Afrikas høyeste topp er også verdens høyeste frittstående vulkan.

Sendt tidligere.

Britisk naturserie i tre deler
Produsert av BBC/Animal Planet (2010)
Originaltittel: Great Rift - Africa's Wild Heart
Norsk kommentar: Markus Tønseth.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75, mobil: 414 14 653.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.