Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 15. mai 2005 kl 23.25 Krimsonen: Drap på Århus Universitet

Med avsagd hagle

Niels-Otto Fisker, reporter i den danske serien
Niels-Otto Fisker, reporter i den danske serien "Krimsonen". (Foto: Ulla Vogt, DR)
Alle tror studenten Flemming Nielsen (35) arbeider på sin hovedfagsoppgave, men i virkeligheten planlegger han noe helt annet. Han kan godt tenke seg å bli Danmarks første massemorder.

Vi skal over ti år tilbake i tid, til 5. april 1994. Alarmen går hos politiet i Århus. Flemming Nielsen skyter vilt omkring seg med avsagd hagle i kantinen på byens universitet. Han dreper – tilsynelatende – helt vilkårlig. Han kjenner ikke dem han skyter, og de kjenner ikke ham. To blir drept og to alvorlig såret. Til slutt skyter han seg selv.

Alt er stille
Politimannen Hardy Fjordbak tar seg inn i kantinen gjennom et åpent vindu. Alt er stille. "Det eneste jeg hører, er min egen puls som slår. Den slår i ørene på meg, fordi jeg lytter intenst etter lyden av skritt eller noe annet."

Scenen inne i kantinen er absurd. Dette er noe man inntil da bare forbandt med USA.

Dagboken
Man finner studentens dagbok fra de siste årene. Det er ikke lystig lesning. Et par uker før drapene skriver Flemming Nielsen: "Aggresjonene hoper seg opp i meg. Dette er ikke en menneskeverdig tilværelse."

Psykologen
Flemming Nielsen har oppsøkt psykolog og går til behandling en gang i uken. Fjorten dager før den skjebnesvangre dagen, bryter han all kontakt med psykiateren. Til sin yngre bror, som deltar i programmet, har han også røpet sin interesse for massemordere. Likeledes har han fortalt om sine fantasier til psykologen.

Fjorten dager før tragedien er et faktum, får Flemming Nielsen brev om at den spesielle understøttelse han får fra det offentlige til å fullføre hovedfaget, vil opphøre. Man tror ikke lenger på at han kommer til å fullføre noen hovedfagsoppgave. Nielsens bilde av seg selv som en dyktig student og fremadstormende akademiker slår alvorlige sprekker.

Kunne vært unngått?
Ved lunsjtid 5. april går det som det går. Reporteren Niels-Otto Fisker oppsøker bl.a. noen av dem som var på plassen like etter de fatale skuddene. Programmet gir oss også betenkningene til flere av de involverte i saken. Kunne hans vanvittige planer og adferd vært avdekket på et tidligere stadium?

Mer om serien
For å gjøre innslagene i "Krimsonen" så virkelighetstro som mulig, er de tatt opp der forbrytelsene ble begått. Det forekommer ingen studiosamtaler i serien. I stedet er "Krimsonen" hele tiden på plass ute i marken og gatene. Der blir flere av personene som spilte en direkte og aktiv rolle i saken da den rullerte, oppsøkt.

"Krimsonen" slår ikke på blålyset for blålysets skyld. Serien setter den menneskelige historien i sentrum. Kriminalsakene som DRs reporter Niels-Otto Fisker forfølger oppklaringen av, er "Kvinnen i krattet", "Døden på gaten", "I spilledjevelens vold", "Liket på stranden" og "Drap på Århus Universitet".

Det dreier seg om flere typer drap, på kvinner i forbindelse med sex, det handler om et såkalt rockerdrap på en ung mann fra et MC-miljø, men også om Danmarks-historiens største pengeran som førte til at flere ble skutt, men heldigvis ingen drept. Dessuten er oppklaringen av et simpelt innbruddstyveri behandlet i serien.

Tilnærmingsmåten er sober og nøytral. Serien dyrker på ingen måte det sensasjonelle ved noen av disse sakene.

Dansk dokumentar i fem deler (2002)
Originaltittel: Krimizonen – Drab på Aarhus Universitet
Produsert av: DR
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57