Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 10. april 2004 kl 20.10 Michael Palin i Sahara

Michael Palin i Timbuktu

Michael Palin i huset til Alexander Laing som gjenoppdaget Timbuktu i 1826. (Foto: Basil Pao, BBC)
Michael Palin i huset til Alexander Laing som gjenoppdaget Timbuktu i 1826. (Foto: Basil Pao, BBC)
Michael Palin har strandet på en sandbanke i Niger-elven, en dagsreise fra Timbuktu. Sammen med en kamelkaravane ankommer han den sagnomsuste ørkenbyen. Fram til det 16. århundre var Timbuktu et av hovedstedene for den islamske lære.

I dag er Timbuktus smug og gater sterkt forfalt. Michael finner fram til imamen, som viser fram noen gamle tekstbøker i astrologi. Her fortelles det at Solen er Universets sentrum. Bøkene er skrevet et par århundrer før Galileo gjorde sin oppdagelse.

Wodaabe-folket
Michael forlater Timbuktu og drar østover i Mali, til wodaabe-folkets land. Dette gjeterfolket har alltid holdt seg til sin tradisjonelle, animistiske tro og nektet å konvertere til islam. De skiller seg også fra den muslimske tradisjonen med flergifte for menn. Under den årlige
seremonien gorewol får de unge wodaabe-kvinnene peke ut mannen de ønsker seg.

Ørkenens hjerte
Sammen med wodaabe-folket bærer det inn i hjertet av Sahara, langt inne i Niger, til Ténéré. Ferden går videre, sammen med tuareg-nomader, gjennom det mest ugjestmilde området av Sahara. Området regnes som verdens mest øde sted. Gjennomsnittlig dagsmarsj er på 12 timer og de få sauene som sliter seg framover i karavanen er eneste matkilde. Vel framme i Aigeria tar Michael farvel med kamelføreren Omar og hans menn.

Om serien
Michael Palin har tidligere tatt med seerne jorden rundt, fra Nordpol til Sydpol. I denne serien krysser den ustoppelige engelskmannen Sahara.

Ferden går gjennom en lang rekke varierte landskaper og kulturer, alle med sin egen sivilisasjon og historie, egne næringsveier, egne handelsforbindelser, og ikke minst en krigshistorie som strekker seg like fra faraoenes storhetstid til dagens oljerike islamske republikker.

Blant stedene Palin besøker er Gibraltar, Mauretania, Dakar og Timbuktu.

Serien ble første gang sendt på NRK1 ifjor sommer.

Britisk serie (2002)
Originaltittel: Michael Palin in Sahara
Programleder: Michael Palin
Regi: John-Paul Davidson
Produksjon: Prominent Television production for BBC
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57