Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. april 2000 kl 17.30 Fargerikt i sort og hvitt

Fargerikt i sort og hvitt (ttv)


NRK1 langfredag 21. april kl 17.30
Fargerikt i sort og hvitt

Blant diakonissene på Lovisenberg i Oslo.

- Mange tror at kvinnelig prestetjeneste var den første ordnede tjeneste for kvinner i kirken. Det stemmer ikke. Diakonissetjenesten har nemlig eksistert som en fast kirkelig ordning i over 130 år.
Det er forstanderinne Guro Hellgren ved Diakonissehuset Lovisenberg i Oslo, som forteller dette i forbindelse med programmet \"Fargerikt i sort og hvitt\".

Allerede i 1868 kom Cathinka Guldberg med impulser fra Tysklands diakonissebevegelse og startet opp virksomhet på Grønland i Kristiania. Som den første forstanderinne beholdt hun ledelsen i over 50 år og satte sitt sterke preg på institusjonen. I dag står hun plassert på en sokkel utenfor kontorvinduet til dagens forstanderinne.

- Jeg føler nok fortsatt sterkt hennes nærvær! Det sies jo også at det er flere bilder av Cathinka her på Lovisenberg enn det er av jomfru Maria på et nonnekloster, sier søster Guro smilende.

Tradisjoner
Mange har oppigjennom årene forvekslet diakonissene med nonner, på grunn av diakonissedrakten i sort og hvit. I dag er drakten på vei ut og brukes stort sett bare av eldre diakonisser ved spesielle anledninger. Men inntil 1948 var det en plikt å bruke drakt både til hverdag og fest. Og det er omtrent ingen nyutdannede diakonisser, eller diakoner som de gjerne kaller seg nå, som bruker drakten lenger.

- Det viktigste nå er å ta vare på diakonissetradisjonene før de dør helt ut, og samtidig satse på at diakonien har en plass i morgendagens samfunn, sier Guro Hellgren med stor overbevisning. Hun er utdannet som både sykepleier, diakon og teolog og har derfor en god bakgrunn for å jobbe med diakoniens teologiske grunnlag. Og hun brenner for saken: - Jeg ønsker at kvinnens plass i kirken skal bli styrket. Og her har diakonien en viktig oppgave!

I programmet \"Fargerikt i sort og hvitt\" stifter vi bekjentskap med flere av tradisjonene som de eldre diakonissene holder i hevd. Vi møter søstre som måtte forlate fellesskapet fordi de giftet seg, men som senere gikk tilbake etter at også gifte diakonisser ble akseptert. Og vi møter nyutdannede diakonisser fra Lovisenberg, som fortsatt mener det er mye inspirasjon å hente på anstalten som søster Cathinka grunnla.

NRK1 langfredag kl 17.30

Bilde (to motiv)
Forstanderinne Guro Hellgren ved Diakonissehuset Lovisenberg i Oslo med en av Diakonissehusets mange skulpurter av Cathinka Guldberg.
(NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert
Kontaktpersoner: Egil Stray Nordberg tlf. 2070 1970/9262 3848
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53