Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 28. desember 2005 kl 16.00 Bussen

Bussjåfør Leif Juster

Leif Juster er bussjåføren som ikke klarer å  holde rutetidene. Han sier aldri nei til folk som trenger en håndsrekning langs ruten.
Leif Juster er bussjåføren som ikke klarer å holde rutetidene. Han sier aldri nei til folk som trenger en håndsrekning langs ruten.
Torvald er en god gammeldags bussjåfør som er mer opptatt av å hjelpe folk i bygda enn å holde rutetidene. Men kommunestyret ser ikke med blide øyne på denne ekstraservicen.

Torvald driver en liten landsens bussrute på tvers av alt som har med nymotens fart og effektivitet å gjøre. Bussen hans er en 1923-modell, og selv er han så gammeldags at han har god tid. Han gjør folk tjenester i øst og vest langs ruten, og han glemmer som regel å ta betalt for skyssen.

Torvald må nemlig være sjelesørger, kyllingvokter, kvakksalver, regnelærer, barnepike og dyrebeskytter. Han knytter flettebånd den ene dagen og skiller slåsskjemper den neste. Han er doktor og visergutt, profet og lensmannsdreng. Derfor holder han ikke akkurat fast rute, og er fremme ved endepunktet alt ettersom hvor mye han har å henge fingrene i underveis.

Slikt er jo ikke moderne lenger, og dette ergrer kommunens kontorsjef Fjell-Olsen grenseløst. Han har nå fått tilbud fra et stort utenbygds busselskap som ønsker å overta ruten med strømlinjeformet materiell og rutepresisjon. Og dette får han kommunestyret med på, for ingen tør gå imot framskrittet, må vite..

Lystspill
"Bussen" hadde kinopremiere i Oslo i 1961. Med sin tiende film laget Arne Skouen sitt første lystspill og fikk gjennomslag hos både kritikere og publikum. Lenge før "Hasse & Tage" fokuserer Skouen på motsetningen mellom moderniseringens effektivitetskrav og folkelig varme og menneskelighet.

Norsk spillefilm fra 1961
Manus og regi: Arne Skouen
Med: Leif Juster, Lalla Carlsen, Egil Hjort-Jensen, Tore Foss, Lasse Kolstad og Arve Opsahl
Pressekontakt Hilde Ljøen, tlf. 23 04 78 53