Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. februar 2008 kl 19.55 Berulfsens pengebinge: Fremtidens penger

Penger i et fremtidsperspektiv

Torkjell Berulfsen ser på fremtidens pengesituasjon. (Foto: Sigurd Fandango)
Torkjell Berulfsen ser på fremtidens pengesituasjon. (Foto: Sigurd Fandango)
Vesten sliter, forskjellene øker, børsene stuper og pengene bytter eier raskere enn før. I det siste programmet av Berulfsens pengebinge betraktes penger i et fremtidsperspektiv.

Hvordan vil pengene våre se ut om ti år? Vil det kun være elektroniske penger? Og hvor vil de økonomiske maktsentrene være?

Torkjell Berulfsen dro til Kina, verdens fabrikk, for å søke svar i dagens raskest voksende økonomi. Men Berulfsen vender også blikket hjemover og ser på historien om Jens Evensen, av noen kalt Norges redningsmann, og hvordan hans virke har hatt innflytelse på den velstanden vi har i dag.

Tross all verdens penger; de strekker ikke til og hjelper ikke alle. Vi har en global fattigdom, de økonomiske forskjellene øker. Hvilken fremtid er det?

Om serien
Med utgangspunkt i Torkjell Berulfsens slentrende, informative og assosiative stil inviteres seerne til en reise i pengenes historie, fra enkle byttemidler som stein og kakaobønner til dagens "virtuelle" nettpenger på plastkort. Berulfsen viser at penger alltid og også i dag angår absolutt alle og styrer våre liv. Visste du at regjeringer har drevet med falskmyntneri? Og at en svensk 10-daler fra 1644 veide 19,7 kg?

Serien deles opp i temaer som skatt, krakk, makt, børs, gambling og byttemiddel - for å nevne noen. Historiske fakta parallellføres med dagens situasjon, gjenkjennbar og lett forståelig for seeren. Som i foregående serier vil det bli brukt ironiske, humoristiske rekonstruksjoner, og vi vil reise jorda rundt for å sette begrepet penger i et bredest og mest mulig allmennmenneskelig perspektiv.

Førsteamanuensis Svein H. Gullbekk ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo er seriens medforfatter og medvirker gjennom hele serien.

Underholdningsserie i 8 deler
Produsert for NRK av Nordisk Film (2007)
Prosjektleder: Hanne Hopland
Manus og regi: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf: 815 65 900 info@nrk.no
Blir også sendt onsdag 27. februar på NRK2