Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. november 2006 kl 19.55 Tinas mat

To kokker møtes

Tina Nordström tar utfordringen med det ukjente denne gangen (Foto: Ola Kjellbye)
Tina Nordström tar utfordringen med det ukjente denne gangen (Foto: Ola Kjellbye)
Tinas gjest i kveld Ernst Kichsteiger, en interiørdesigner som har vært programleder for "Sommartorpet" og "Nya rum". I tillegg har han jobbet 16 år som kokk. Så her er det ingen amatør som har plukket ut råvarene.

Innholdet i Ernsts eske er kaviar, chèvre, marulksfilet, løk, rødbeter, rosmarin, dill, klasetomater, surkål, epler, plommer – og en spesiell ovn til røking.

Ernst kommer fra Østerrike, og det forklarer surkålen. Men ellers blir det marulken og røkovnen som blir utfordringen for Tina.

Kaviar
Den billigste typen kaviar koster fra 80 kroner kiloen og den dyreste opp mot 150.000 kroner kiloen. De mest ettertraktede fiskeeggene kommer fra størfisker – flere av dem er utrydningstruet.

Pelle Westman besøker en fiskefarm i Granada i Spania, der man dyrker stør i store bassenger. Når størene er blitt 18 år med en vekt på rundt 80 kilo, er rognen klar til å tas ut. For å se om eggene er ferdige blir det foretatt en ultralydundersøking.

Om serien
Denne sesongen i "Tinas mat" er det oppfinnsomhet og improvisasjon som gjelder. Ï starten på programmet vet ikke Tina hva esken inneholder eller hvem som har pakket den. Utfordringen består i å komponere et antall smakfulle retter i løpet av kvelden.

Den ferdige middagen nytes senere sammen med den som har pakket esken. Her finner vi navn på kjente svensker, som Rapports Katarina Sandström, forfatteren Martina Haag, utenrikskorrespondenten Kristina Kappelin og Musse Hasselvall og Andreas Halldén fra ZTVs "Rallarsving".

Pelle Westman
Pelle er også i høst Tinas faste partner, og han kommer til å følge prosessen med de nye reseptene med nærgående spørsmål. I hvert program besøker han også den aktuelle gjesten hjemme, som forteller mer om sitt forhold til mat og sine tanker om råvarene som ligger i esken. Pelles reportasjer fra ulike steder i verden byr på det lille ekstra i form av eksklusive smaker og eksotisk krydder.

Tina Nordström
Tina Lagde sin første matrett på SVT i februar 2001, og har siden vært det svenske folkets absolutte favorittkokk. Verken før eller senere har en tv-kokk lokket 1.650.000 seere til å følge programmet, og Tina-effekten har skapt stor etterspørsel etter flingsalt, vaniljestang og ballongvisper. I løpet av de siste fem årene har Tina spilt inn drøyt 100 programmer, produsert nærmere 400 resepter og gitt ut fem kokebøker, den siste kom i september i år og har samme navn som serien på svensk: "Tinas kök".

Svensk dokumentar (2006)
Produsert av SVT
Programledere Tina Nordström og Pelle Westman
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no