Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. august 2002 kl 20.05 Profil: Brennende bøker

10 år siden bokbålet i Sarajevo

Biblioteket interiørt etter ødeleggelsen 25. august 1992 (Foto: Engarde film)
Biblioteket interiørt etter ødeleggelsen 25. august 1992 (Foto: Engarde film)
Det største bokbålet i moderne tid skjedde i august 1992, da Nasjonalbiblioteket i Sarajevo ble ødelagt. Nasjonalistene valgte bevisst ut biblioteket som mål for sine granater, for å slette minnet om et mangfoldig og flerkulturelt samfunn. Den serbiske beleiringen av Sarajevo var en katastrofe av dimensjoner for folk i byen, og for den nye bosniske nasjonen.

Da freden endelig kom, hadde mer enn 100.000 mennesker mistet livet som følge av krigshandlinger inne i byen. Hver eneste dag i fire år falt det flere tusen raketter over Sarajevo. De fleste var mer eller mindre skutt innover byen, men noen ganger var det spesielle mål som skulle rammes.

Farlig redningsarbeide
Ett av disse var Nasjonalbiblioteket i byen. Selve bygningen er fra 1896, og er bygget i maurisk-spansk stil i den perioden da dette området var en del av det Habsburgske riket (Østerrike/Ungarn). På denne tiden fungerte bygningen som byens rådhus. Den 25. august 1992 begynte den bevisste bombingen av Nasjonalbiblioteket. Granat etter granat traff bygningen, og snart sto hele biblioteket i brann. Snikskyttere og artilleri sørget også for at det var livsfarlig og svært vanskelig å drive slukningsarbeidet. Likevel dannet folk kjeder der bøker gikk fra hånd til hånd bort fra det brennende biblioteket. En av bibliotekarene, Aida Buturovic, ble drept under dette redningsarbeidet. En kule fra en snikskytter traff henne.

Det ble brukt fosfor-granater mot biblioteket for å antenne bøkene. Biblioteket brant i tre dager. – Vi greide bare å redde noen få verdifulle bøker. Alt annet brant ned. Og mye av vår arv, vår nasjonale arv, ligger nå her i aske, sa en av dem som reddet bøker, til et team fra CNN. I tre døgn flagret det aske og brente ark fra Nasjonalbibliotekets bøker over Sarajevo. Over 1,5 millioner bøker ble ødelagt, 4000 av disse var originale dokumenter fra det 15. til det 20.århundre.

Bosniske aviser fra de siste hundre år gikk med i brannen. Det samme gjorde en samling på 250 dokumenter skrevet på det gamle bosniske språket, Bosancica, fra det 16. og 17. århundre. Her lå også arkivene til den romersk katolske erkebiskopen i Mostar, biblioteket til Herzegovina-museet. Folk i Sarajevo sa: ”Her lå nasjonens hukommelse, nå er den gått tapt”.

Produsert av Engarde film
Regi: Knut W. Jorfald
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83,
Gunilla Gaardertlf: 23 04 93 64