Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. mars 2006 kl 22.30 Safari

Kunst og beruselse

Vi møter blant annet den narkomane elefanten Jimmy fra kinofilmen
Vi møter blant annet den narkomane elefanten Jimmy fra kinofilmen "Slipp Jimmy fri" i vårens første Safari-sending. (Foto: Storm Studio)
I årets første Safari ser vi nærmere på forholdet mellom kunst, kreativitet og beruselse. Vi møter ulike kunstnere, som alle forholder seg til rus i en eller annen form i sitt arbeid. Programleder er Marte Spurkland.

Snart har den animerte spillefilmen "Slipp Jimmy Fri" premiere på norske kinoer. Filmen handler om den narkomane sirkuselefanten Jimmy, og Marte Spurkland har møtt tegneren Christoper Nielsen. De snakker om arbeidet med filmen, og hva beruselse har gjort for kunsten.

Psykedelisk kunst
Schirn Kunsthalle i Frankfurt viser utstillingen "The Summer of Love", som består av psykedelisk kunst fra 60-tallet. Safari har besøkt utstillingen og intervjuet tyske Thomas Bayrle om det å være kunstner i hippietiden.

Vi møter også psykiater Jon Johnsen ved Blakstad sykehus som forteller om LSD-ens virkning, og om det kan ha en positiv effekt på den kreative skaperevnen.

Kunst av piller og pulver
Fred Tomaselli har et særegent forhold til rusmidler i kunst. Forholdet er nemlig svært konkret og direkte, amerikaneren lager bildene sine bokstavelig talt av dop.

Absolut Art
Hvem hadde trodd at harrydrikken vodka skulle slå an hos in-folket på Manhattans trendy barer? Den svenske vodkaprodusenten Absolut har klart å bli verdens tredje største alkoholmerkevare, og mye startet da Andy Warhol tolket flasken deres i 1986. Etter det har mer enn 600 samtidskunstnere gjort det samme, og "Absolut Art" er nå en stor kunstsamling – som stadig vokser. Safari har sett noe av vodka-kunsten i Paris.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ingerid Nordstrand, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Barbro Ross Viallatte og Helle Johnsrud
Vaktsjef: Jo Raknes
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Vises også i Nett-TV.