Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. oktober 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Didjeridu, moder jord!

Ut i naturen: Didjeridu, moder jord! (tt


NRK1 tirsdag 10. oktober kl 19.30
Ut i naturen: Didjeridu, moder jord!

En sang til naturens pris

Audun Eriksen valgte bort en forskerkarriere for å kunne bruke mer av sin tid til å ferdes ute i naturen med sitt selvlagde instrument didjeridu. Han er en av dem vi møter i Ut i naturen i kveld som har oppdaget naturens åndelige dimensjon.

- Hvem kan gjøre det mudrete vannet klart? La det være i ro, og litt etter litt vil det bli klart.

Denne enkle og megetsigende sannhet fra den kinesiske religiøse og filosofiske retningen daoismen er med i dagens utgave av Ut i naturen. Programmet handler om hvordan mennesker søker åndelig kontakt med omgivelsene. Naturen er som balsam for våre sjeler...

Vi møter blant andre Audun Eriksen, en biolog med hovedfag i krabber, som i stedet for å satse på en faglig karriere, ferdes rundt i naturen på måfå og spiller på sin selvlagde didjeridu. Dette er aboriginernes urgamle instrument, men det kan også lages av norsk lønn.

I Østfold dyrker gammelbiskop Kristen Kyrre Bremer gresskar og poteter til Herrens pris, mens Åshild Ulstrup kan fortelle hvordan huldrefolket fortsatt er en realitet for mange nordmenn!

Fra kristendommen og andre religioner har programskaper Tore Rosshaug hentet tekster som er inspirert av naturen, ord som forteller hvordan menneskeheten alltid har søkt klarhet og visdom i \"skaperverket\". Vers som kanskje forklarer hvorfor noen bare vil rusle rundt og spille didjeridu.

Tradisjoner i en ny tid
Vi har hatt en sterk tradisjon her i landet når det gjelder å søke avkobling utendørs, men også vi er blitt mer opptatt av komfort og effektivitet. Goretex og engangsgrill er stikkord for denne nye trenden. I en tid som vår - når IT ser ut til å bli vår nye gud og mennesker lever mange av døgnets timer på datalinjer - er det imidlertid viktig å ikke glemme den muligheten som stadig ligger i naturen: Å legge bekymringer og stress fra seg under åpen himmel, med ryggen inntil en stamme eller en stein. Og meditere litt...

NRK1 tirsdag kl 19.30

Naturprogram fra NRK Sør-Trøndelag
Ved Tore Rosshaug
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
- Naturen er som balsam for sjelen, sier Audun Eriksen. Han valgte bort en forskerkarriere for å vandre fritt med sitt selvlagde stokkeinstrument, didjeridu, i naturen. (Foto: Ned Alley)