Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. januar 2007 kl 19.55 Faktor: Fremviseren

Omreisende kinomaskinist

Fremviseren: Kjell Wehus sørger for at filmen kommer til folket, og ikke omvendt. (Foto: Morten Andreassen)
Fremviseren: Kjell Wehus sørger for at filmen kommer til folket, og ikke omvendt. (Foto: Morten Andreassen)
I 23 år har Kjell Wehus reist rundt med en kinosal i bilen. I kveldens Faktor blir vi maskinisten på tur i filmens tjeneste.

Over fjell, inn i daler og ut til den ytterste øy har turene gått for å vise film for Bygdekinoen. Denne kinoen som er fra Gerhardsens dager, lever i beste velgående til tross for at konkurransen bare øker. Grunntanken er enkel: Filmen skal ut til folk, der de bor.

Bygge Norge med bygdekino
Bygdekinoen ble etablert på begynnelsen av 50-tallet. Den omreisende kinoen spilte en viktig rolle da Norge skulle bygges opp igjen etter krigen til et moderne velferdssamfunn. Folket skulle opplyses, og kulturen skulle nå ut til alle. Uansett hvor i landet folk bodde, skulle de ha mulighet til å se film.

Dagens besøkstall kan ikke måle seg med glansdagene, men den ambulerende kinovirksomheten er fortsatt høyst levende. I dag er det fortsatt 25 kinomaskinister over hele landet som bringer film til de rundt 220 spillestedene på Bygdekinoens liste. Hver maskinist har ansvar for sitt område. Kjell Wehus sin rute strekker seg fra Sørlandet og opp langs kysten av Vestlandet.

- Jeg har i grunnen alltid arbeidet og kjempet for at de mest grisgrendte strøk skulle få besøk av oss, sier Wehus. – Det er jo de som trenger Bygdekinoen mest, og som egentlig setter mest pris på at vi kommer.

Spennende jobb
Alt fra enkle grendehus til moderne kinosaler blir tatt i bruk når Kjell skal vise film. Han er stort sett på reise hele tiden, og trives med det. Ensom blir han aldri, for hunden Molly er alltid med.

Fra basen sin, en campingvogn på Rennesøy utenfor Stavanger, drar han og Molly daglig ut til de ulike visningsstedene. Noen ganger møter han fulle hus, mens han andre ganger må pakke sammen og dra den lange veien tilbake fordi ingen møtte opp. – Men det er spenningen med å jobbe i Bygdekinoen, sier han.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2006)
Programansvarlig: Kari Pettersen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt:Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no