Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. april 2000 kl 21.00 Den elleville jakten

Den elleville jakten (t)


NRK2 tirsdag 4. april kl 21.00
Den elleville jakten

Komedie med dystre undertoner

Simon, en ti år gammel foreldreløs jødisk gutt, Jo, en fransk boksetrener og tidligere jagerflyger samt hans tyske venn, skvadronlederen og levemannen Gunther opplever at livet tar en noe uventet vending i denne elleville franske komedien. Under den muntre overflaten aner vi nazismens truende nærhet.

Vi skriver 1. august 1936. Paris-Berlin-ekspressen er på vei til Tyskland. I spisevognen poserer treneren for det franske olympialaget i boksing Jo Cavalier (Jean-Paul Belmondo) og hans tropp for pressefotografene. De er på vei til Olympiaden i Berlin. Jo, som selv har vært bokser, eier en bistro i Paris - \"L\'As des As\" - et kallenavn han fikk som jagerflyger under første verdenskrig. Klengenavnet kan løselig oversettes med \"essenes ess\".

Nesten 20 år etter er krigen bare et vagt minne. Men vennskapet som oppstod mellom den franske jagerflygeren Jo Cavalier og den tyske skvadronlederen Gunther von Beckmann under krigen, består. De to mennene møttes i en uvanlig duell som startet som en kamp i luften med maskingevær, og fortsatte på bakken som en kamp med tørre never i gjørma i skyttergravene.

Filmen åpner med denne nådeløse kampen mellom to menn som stod på hver sin side i krigen. Nå skal de to mennene møtes igjen under åpningsseremonien for Olympiaden i Berlin. Men en ti år gammel gutt - Simon Rosenblum - skal komme til å forandre hendelsesforløpet. Den jødiske gutten, som Jo møter på toget, er på vei hjem til Berlin etter å ha vært på ferie i Normandie. Den foreldreløse gutten har vokst opp hos sine besteforeldre som driver en liten bokhandel. Men ingen kommer for å møte ham på stasjonen.

Hva har skjedd med besteforeldrene Rachel og Hermann Rosenblum og resten av familien? Og hvorfor har Gestapo overtatt bokhandelen? For å finne svaret på disse spørsmålene involveres Jo og hans gamle venn Gunther i en rekke halsbrekkende episoder på sin elleville ferd.

NRK2 tirsdag kl 21.00

Billedtekster:
1. Den tidligere jagerflygeren og bokseren Jo Cavalier (Jean-Paul Belmondo) driver en bistro i Paris ved siden av å være trener for det franske olympialaget i boksing.
2. På vei til Olympiaden i Berlin støter boksetreneren Jo Cavalier på ti år gamle Simon Rosenblum. Når ingen møter gutten på stasjonen, bestemmer Jo seg for å hjelpe ham.


Film - innkjøpt
Produksjonsland: Frankrike (1982)
Originaltittel: L\'as des as
Regi: Gérard Oury
I rollene: Jean-Paul Belmondo, Marie France Pisier og Frank Hoffman

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41