Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 26. april 2001 kl 19.30 Migrapolis

Migrapolis (t)

NRK2 torsdag 26. april kl 19.30
Migrapolis

Hjemland

Er du helt sikker på hva som er hjemlandet ditt, eller er du en av mange som deler ditt hjerte mellom flere land? Og hva er egentlig et hjemland? Det landet man ble født i eller det man bor i - eller er det det landet der de fleste av våre kjære befinner seg? Vi møter mennesker med ulik bakgrunn for å svare på disse spørsmålene.

Norsk-portugisiske Maria Isabel Sousa har bodd 40 år i Norge, rett og slett fordi faren hennes ved en tilfeldighet nærmest strandet her. Han skulle ha hyre på en båt fra Norge, men havnet på sykehus i ventetiden. Der lå han så lenge at han hadde lyst til å bli her i landet, og etter hvert kom familien etter. Og i Norge ble de. Marias mor snakker fortsatt nesten bare portugisisk etter 40 år i Norge, mens Marias datter først og fremst er norsk. Og hvilket av de to landene regner hun selv som sitt hjemland?

Alltid palestiner
Manal Timraz er ikke i tvil om hvilket land som er hennes hjemland. Hun har palestinske foreldre og regner seg selv som palestiner. Så selv om hun har vokst opp i Egypt og bodd 17 år i Norge, drømmer hun stadig om å vende hjem til sine forfedres land. Hun er politisk aktiv i kampen om dette landet. Vi møter henne blant annet under en demonstrasjon mot den israelske utenriksministeren Shimon Peres\' besøk i Norge.

Norskamerikanere
Tvillingene Sigrid og Sarah J. Stover kom til Norge for bare fire år siden. De ble født i USA og tilbrakte hele oppveksten der med sin norske mor og amerikanske far. Da far døde, bestemte tvillingene seg for å reise til bestefar i Norge. Snart kom også mor etter for å bosette seg her. Overgangen har gått overraskende greit, synes begge to. Mor har alltid vært så opptatt av Norge at de har følt en sterk tilknytning til begge landene. Det eneste problemet med mors forhold til sitt hjemland var egentlig at hun så lett ble sentimental når hun skulle synge norske barnesanger på sengekanten, forteller de.

NRK2 torsdag kl 19.30
Blir også sendt lørdag (NRK1)

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)