Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. desember 2000 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Bjeller og antikvariske kjoler

Kjell Fuglehaug flankert av to flotte damer i antikvariske kjoler, Ellen Ørnes og Veslemøy Solberg (Foto: Truls Løtvedt)
Kjell Fuglehaug flankert av to flotte damer i antikvariske kjoler, Ellen Ørnes og Veslemøy Solberg (Foto: Truls Løtvedt)
Marit Aas fra Raufoss samler på bjeller, og i kveld viser hun fram samlingen sin. Hun husker ikke den første bjella hun kjøpte, så den kan ikke ha vært særlig spesiell. Men etter flere år som bjellesamler omfatter samlingen i dag alt fra en stor elefantbjelle til små ørepyntbjeller.

I Antikvitetskroken har Ellen Ørnes funnet fram en del finere selskapskjoler fra
tidlig på 1900-tallet. Slike kjoler er, i tillegg til gamle hatter og selskapsvesker, også attraktive samleobjekter.

Ellers skal Jakob Bø ta for seg gamle julekort, Gerd og Frode skal lage leverpostei og marsipan og Veslemøy og Sven framfører blant annet den kjente julesangen "Å, jul med din
glede". Både teksten og melodien til denne sangen er laget av forfatteren og misjonskvinnen Gustava Kielland, som levde fra 1800 til 1889.

Etter dettetar redaksjonen en kort juleferie, men er tilbake med en ny serie på nyåret med flere godbiter. Her er oppskriftene på godbitene marsipan og dansk leverpostei.

Marsipan
500 g mandler
500 g melis
1 eggehvite

Mandlene males to ganger, blandes sammen med melis og eggehvite. Evt. tilsette cognac for smak. Hvis ikke, må man bruke mer eggehvite.

Dansk leverpostei
300 g fersk spekk
600 gsvinelever
50 g margarin
50 g hvetemel
ca. 4 dl melk (erstatt gjerne 1 dl med fløte)
2 egg
2 knuste kavringer
3-4 ansjoser
4 strøkne ts salt
en halv ts pepper
2 løk (middels størrelse)

Spekket males i kjøttkvern. Smelt margarin og tilsett hvetemel og melk til tykk saus. Sett på lav varme og smelt spekket i "grøten". Leveren gjøres i stand og males gjennom
kvernen. Levermassen has i vellingen sammen med eggeplommer, pepper, salt, ansjoser og knuste kavringer. Til slutt tilsettes de piskete eggehvitene. Det hele helles i to former. Formene settes nederst i en jevn varm ovn, ca. 150 grader, med litt kokende vann i stekepannen. Bakes i én time. For sterk varme gir en hard skorpe. Dekk evt. med bakepapir.

Egenprodusert underholdningsprogram fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole-Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 inger.larsen@nrk.no

Bilder
1. Marit Aas har en imponerende bjellesamling (Foto: Truls Løtvedt
2. Marit Aas viser programleder Kjell Fuglehaug en stor elefantbjelle (Foto: Truls Løtvedt)
3. Kjell Fuglehaug flankert av to flotte damer i antikvariske kjoler, Ellen Ørnes og Veslemøy Solberg (Foto: Truls Løtvedt)
4. Redaksjonen ønsker seerne God Jul og Godt Nyttår. Fra v: Veslemøy Solberg, Kjell Fuglehaug, Jakob Bø, Frode
Aga og Sven Ohrvik. Foran: Gerd Wicklund Hansen og Ellen Ørnes (Foto: Truls Løtvedt)