Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. november 2013 kl 19.45 Oppdrag lykke

Hva er verdien av å gjøre noe for andre?


Denne uken utfordres deltakerne til å gjøre noe godt for andre. Aina, Stål, Stine og Kristian skal derfor prøve seg som besøksvenner for eldre og kjenne på følelsen de får når de gir.

Å gjøre noe for andre er en viktig faktor for at vi skal ha det bra med oss selv, ifølge lykkeforsker Lisa Vivoll Straume.

- Når vi gjør noe for andre, frigjør det endorfiner i hjernen vår, og det skaper glede både for den som gir og den som får, sier hun.

Gode gjerninger
Stine syns det er fint å bruke noen timer på å besøke to oppegående damer på eldrehjem, og liker påminnelsen om hva gode gjerninger gjør med oss. Stine vil også gjøre noe for å glede Aina, som hun vet har hatt en tung periode.

Selv vil Aina gjøre en god gjerning for moren til en venninne som trenger hundepasser når hun reiser bort. Kristian gir en blomsterbukett til naboene sine og blir overrasket over den gode følelsen han får. Stål ber kona med på fotballkamp med favoritt-laget og syns det fineste er å overraske henne med invitasjonen.

- Viktig for lykken
- Det å gi og gjøre gode gjerninger gir ikke bare glede men også kontakt og samspill mellom mennesker, og begge deler er viktig for lykken. Det trenger ikke å være så store ting, det kan være små ting i hverdagen som å gi en kompliment eller et smil til noen du møter», sier Lisa.


Om serien:
I "Oppdrag Lykke" møter vi fire vanlige mennesker som har ulike utfordringer, men samme mål – å bli litt lykkeligere. Gjennom åtte episoder følger vi dem i jakten på lykken.

Lisa Vivoll Straume er forsker og ekspert på positiv psykologi. Hun er seriens ekspert som skal lære de fire deltagerne hvordan de kan få det bedre. For lykke kan læres, ifølge Lisa. Positiv psykologi fokuserer på menneskelige styrker og ressurser, og beveger seg bort fra svakhet- og sykdomsfokus.

Stål Hermo, Stine Fjell, Aina Engmann og Kristian Verde har bestemt seg for å ta tak i livene sine, for å prøve å bli mer lykkelige. Ved hjelp av teknikker fra positiv psykologi, skal de prøve å få mer ut av livet. Det krever hardt arbeid, og de vil måtte endre både tankemønstre og gamle vaner. Vil de lykkes?

Deltakerne
Aina Engman (40) er arbeidsledig, og leter etter den riktige jobben. Hun skulle ønske hun hadde et bedre selvbilde og større tro på fremtiden.

Kristian Verde (32) jobber som fysioterapeut, og bruker mye tid på å gruble over livet sitt. Det gjør ham ikke lykkelig.

Stine Fjell (47) har et høyt tempo som HR-direktør i en av landets store banker. Hun ønsker å være mer til stede i sitt eget liv og ha mer balanse i livet.

Stål Hermo (39) vet han er heldig. Han har en stor familie og en fin selgerjobb. Egentlig har han alt han ønsker seg. Likevel ser han mørkt på tilværelsen. Det vil han gjerne gjøre noe med.

Egenproduksjon fra NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Regi: Siv Helberg, Karoline Møller, Frode Søreide
Prosjektleder: Randi Helland
Pressensvarlig: Irene Elisabeth Rossland, tlf.:988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf.: 23 04 70 00