Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. juli 2004 kl 20.25 Cityfolk: Helsingfors

Helsinki-folk

Rollespill i Cityfolk. (Foto: YLE)
Rollespill i Cityfolk. (Foto: YLE)
Rastafarianere i Finland, en jordmor fra Somalia og en finne som dyrker ensomheten – du møter dem i Cityfolk-serien som inneholder tre portretter fra Helsinki.

Finlandssvenske Jahkob Tjäder (13) bor i Helsinki og liker å drive med rollespill. Familien hans er rastafarianere og snakker alle finlandssvensk. Selv ønsker ikke Jahkob å skjule at han er forskjellig fra sine finske omgivelser og han bærer sin arv med stolthet.

Zahra og Timo
Zahra Abdulla kom fra Somalia for 14 år siden. Hun er både jordmor, mor og bystyremedlem for Gröna Förbundet.

For ti år siden var Timo Noko IT-ingeniør i Nokia. Siden den tid har han vært arbeidsløs, men kaster ikke bort tiden av den grunn. Han bruker den bl.a. på sin store interesse – padling, for eksempel i de mest ekstreme utkanter av den amerikanske Stillehavskysten. Han beskriver seg selv som en ensom ulv, en som liker å leve fullt ut på en enkel måte.

Mer om serien
Cityfolk byr igjen på portretter av bymennesker i ulike europeiske land. I ni nye programmer skal vi møte folk i like mange byer, alle med noe interessant å fortelle. Turen går til Oslo, Rotterdam, Helsinki, Stockholm, Zagreb, München, Lisboa, Dublin og Timisoara (Romania). Serien som er et av de mest vellykte samarbeidene innenfor EBU, går nå i sin syvende sesong.

NRKs utsendelser hadde i fjor sommer en seeroppslutning på mellom 30 og 40 prosentandeler, noe som viser interessen for programmer som kan hjelpe oss til å forstå fremmede folk i andre kulturer. En tommelfingerregel for disse programmene er at hvert av dem blant annet skal inneholde et portrett med noen fra innvandrerbakgrunn.

Det er nå flere nye øst-europeiske nasjoner som deltar i Cityfolk-samarbeidet gjennom EBU (Den europeiske kringkastingsunionen). NRK viser i sommer Cityfolk fra f.eks. Zagreb (Kroatia) og Timisoara (Romania).

Utvekslingsprogram, EBU
Produksjon: BR, Czech TV, DK4, HRT, MTV, NPS, NRK, ORF, RTE, RTP, SVT, TV Slovenija, YLE
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, mob.tlf. 90 93 34 92
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57