Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. oktober 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Naturreparatørene

Å lage natur

Oddmund Filseth og Kristen Prestrud er blant entusiastene i våtmarksgruppa i Norsk Ornitologisk Forening i Hedemark.  (Foto: NRK)
Oddmund Filseth og Kristen Prestrud er blant entusiastene i våtmarksgruppa i Norsk Ornitologisk Forening i Hedemark. (Foto: NRK)
Det går an å gjenskape tapte oaser. Der små naturperler er blitt borte, finnes det flittige entusiaster som arbeider for å bygge dem opp igjen. Våtmark og små dammer i kulturlandskapet er i mange år blitt fylt igjen eller drenert bort.

På Hedemarken har våtmarksgruppa i den lokale fugleforeningen spesialisert seg i å restaurere dammer og våtmark i kulturlandskapet.

Takket være tilskuddsordninger fra det offentlige kan våtmarksgruppa oppmuntre bønder til å grave nye dammer og etablere nye våtmarker. Nå ligger det hundrevis av nye små vannspeil og glitrer ved gårdbruk og jorder.

Etter få år begynner plantelivet å kolonisere stedet, og dyr følger hakk i hæl. Snart oppstår et frodig mikroparadis. Vadefugl og ender beiter, svalene suser over vannflata, siv og blomster nikker i vinden og nede i vannet er det et helt lite samfunn for seg. Der yngler frosk og salamander, der svømmer vannkalver og vannymfer. Et helt økosystem tar form.


Egenproduksjon: NRK Hedmark og Oppland
Programleder: Trond Berg, tlf. 95177298
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil 93496759, bjørg.langeland@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Mundal414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no