Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. august 2001 kl 20.55 Niern: Niern: Pelikanrapporten

Amerikansk høyspenning

. Denzel Washington spiller journalisten som ordner opp i
. Denzel Washington spiller journalisten som ordner opp i "Pelikanrapporten".
To amerikanske høyesterettsdommere er myrdet - sammenheng? Dette er utgangspunktet for en politisk spenningsfilm av beste merke, med Julian Roberts og Denzel Washington i hovedrollene, og med Alan J. Pakula som regissør.

Filmen er basert på John Grishams bok med samme navn, og er som i alle hans bøker spekket med dramatiske juridiske nøtter.

Mordene på de to dommerne vekker naturligvis stor oppsikt. De to var høyst ulike og representerte også forskjellige politiske fløyer. Kan det likevel være noe i deres fortid som binder dem sammen?

Det er den unge jusstudenten Darby Shaw (Julia Roberts) som begynner å interessere seg for saken. Ved hjelp av datainformasjon kommer hun over et spor som leder helt til topps i det amerikanske samfunnet. Hun skriver en rapport og gir den til sin lærer og elsker (Sam Shepard). Han synes den virker logisk og sannsynlig, men har selv ikke styrke nok til å bringe den til torgs. Han holder seg helst til flaskens gleder. Men i alle fall - han gir rapporten videre til noen innen det politiske system, med den følge at det flyter mer blod!

Journalist Gray Grantham (Denzel Washington) kommer inn i bildet som uredd og handlekraftig. Det blir han og Darby som må slåss mot overmakten, noe som bringer dem i ustanselig livsfare.

Sterke navn
Mesterregissøren Pakula debuterte i 1969 med "Sterile Cuckoo", og to år senere kom klassikeren "Klute". Pakula har også regissert kjente filmer som "Alle presidentens menn", "Antatt uskyldig", "Starting Over" og "Lek med døden". Han liker helst å lage spenningsfilmer, og da gjerne om korrupsjon og maktkamp innen jus, journalistikk og politikk.

Julia Roberts er blant de store publikumsyndlinger. Hun ble Oscar-nominert for sine roller i "Blomster av stål" og "Pretty Woman". Henne motspiller i kveldens film er altså Denzel Washington, en av amerikansk films mest allsidige skuespillere. For sin rolle i "Glory" fikk han en Oscar.

Amerikansk spillefilm fra 1994
Originaltittel: The Pelican Brief
Regi: Alan J. Pakula
I rollene: Julia Roberts, Denzel Washington og Sam Shepard.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Denzel Washington spiller journalisten som ordner opp i "Pelikanrapporten".
2. Jusstudenten Darby Shaw (Julia Roberts)kommer på sporet av farlig informasjon.
3. Julia Roberts og Denzel Washington lager "Pelikanrapporten".