Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. april 2004 kl 23.10 Heltene fra Telemark

Norsk tæl mot tysk atombombe

Heltene fra Telemark – BBCs reporter og overlevelsesekspert Ray Mears går i fotsporene til   sabotørene som sprengte tungtvannsanlegget på Vemork i 1943. (Foto: BBC)
Heltene fra Telemark – BBCs reporter og overlevelsesekspert Ray Mears går i fotsporene til sabotørene som sprengte tungtvannsanlegget på Vemork i 1943. (Foto: BBC)
Kirk Douglas-filmen "Helter i Telemark" er en klassiker. Men ifølge BBC er filmen bare en blek kopi sammenlignet med hva som virkelig skjedde da norske kommandosoldater gjennomførte en sabotasje mot kraftverket på Vemork i Rjukan under krigen. Denne britiske dokumentaren i tre deler viser de virkelige heltene fra Telemark, og flere av dem medvirker.

I praksis slo den vellykte sabotasjen bena under planene om å bruke "norsk" tungtvann i utviklingen av et tysk atomvåpenprogram. BBC-dokumentaren framstiller sabotasjeaksjonen 27. februar 1943 på Rjukan som en av de største militære bedrifter noensinne.

Tysk ubetenksomhet
Kraftstasjonen på Vemork ligger i et juv så bratt og farlig at den tyske okkupasjonsmakten ikke en gang hadde brydd seg med å sette opp forsvarsverker rundt den. Men det var langt fra bare derfor den norske gruppen av kommandosoldater lyktes med den hasardiøse sabotasjeaksjonen.

Hollywood vs. virkeligheten
Hollywood-filmen "Helter i Telemark" hopper bukk over at en fortropp på fire mann hadde strevd med å overleve i flere måneder på Hardangervidda ovenfor Rjukan, et av de mest ugjestmilde steder på kloden vinterstid. Men ankomsten av hovedtroppen måtte utsettes, igjen og igjen. Bare topp motiverte folk med høyt utviklede overlevelsesevner kunne ha kommet seg gjennom en vinter under så usikre og vanskelige forhold.

Ray Mears på hugget
Sammen med folk fra Hæren og Marinen lander BBC-reporteren og overlevelses-eksperten Ray Mears i fallskjerm på Hardangervidda, midt på vinteren, for å gjenoppleve så mye som mulig av en av de mest dramatiske hendelsene i vår felles krigshistorie.

I dokumentarserien demonstrerer han overlevelsesteknikkene som den norske fortroppen benyttet seg av.

I Skottland
Nordmennene som var med i sabotasjeaksjonen, ble trent av de allierte i Skottland. Ray Mears besøker Cairngorms der de norske kommandosoldatene ble drillet.

Innkjøpt programserie
Originaltittel: The Real Heroes of Telemark
Programleder: Ray Mears
Regi: Director Martin Pailthorpe
Produksjon: BBC (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57