Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. september 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Hjemme hos Lars Monsen

Lars Monsen og NRKs Kari Toft besøker blant annet Lemmenjoki nasjonalpark i Finland (Foto: NRK)
Lars Monsen og NRKs Kari Toft besøker blant annet Lemmenjoki nasjonalpark i Finland (Foto: NRK)
Stillhet og vakre solnedganger over elva. Lange, lyse sommerdøgn i nord. Ikke var det mygg, det var bare fisken som bet. Likevel synes programleder Kari Toft det var spennende å være hjemme hos Lars Monsen og hunden hans, Foss. Og det går helt fint å lage både potetstappe og fiskesuppe i kaffekjelen.

Livet til Monsen og bikkja er enkelt når det er varmegrader i lufta, og ingen pågående bjørner i buskene. Men det var spennende å vite at vi var midt i bjørneland. I programmet skal vi nemlig til Lemmenjoki nasjonalpark i Finland på et "hjemme hos"-besøk til Lars Monsen for å få et inntrykk av hvordan han lever og jobber i villmarka.

Fiskesuppe i kaffekjelen
Vi besøker Lars Monsen på en av de siste etappene på turen rundt på Nordkalotten. I snart ett år har han og turkameraten Foss opplevd naturen og de fire årstidene der, hvor sommerdøgnet nesten går i ett og vinterdagene knapt enses. Monsen forteller om høydepunkter fra året i nord, og vi får glimt fra Monsens kommende tv-serie, "Nordkalotten 365". Og ikke minst lærer han Kari Toft enkle og smarte knep for å gjøre natten behagelig, få skikkelig fyr på bålet, overliste fisken og lage flere retters middag til fem ved hjelp av et bål, en kaffekjele og en stor skje.

Finske luringer
Det er ingen dramatisk forskjell på nasjonalparkene på norsk og finsk side av grensen, men én ting har forskerne oppdaget. De finske bjørkefinkene er mer lettlurte enn de norske fuglene. For at gjøken skal klare å narre fosterforeldrene, må gjøkeegget se ut som fosterforeldrenes egg. Norske gjøkeegg er brunspraglede, og ligner til forveksling heipiplerkeegg, derfor er det heipiplerkepar som oftest blir lurt av gjøken i Norge.

Men av og til forsøker hunngjøken å kopiere bjørkefinkens prikkete egg. I Finland gjør disse gjøkene stor suksess, men i Norge har forskerne mistanke om at bjørkefinken avslører dem. Hvorfor? Og hvorfor er blåbær ikke bare blåbær, men en av de viktigste plantene i naturen? Og kan musen og andre smågnagere være årsaken til at vi noen år ikke får noe særlig blåbær i bøtta?

Program fra Naturredaksjonen NRK Hordaland
Programleder: Kari Toft, tlf: 91 13 88 81
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 Inger Larsen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no