Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. september 2009 kl 21.40 Lærerne

Farvel til Årvoll

Nina Christiansen forbereder juleavslutning med førsteklassingene sine. (Foto: NRK)
Nina Christiansen forbereder juleavslutning med førsteklassingene sine. (Foto: NRK)
Det drar seg mot jul og det er juleavslutning på skolen. Det betyr også at vi skal ta farvel med lærerne og elevene for denne gang etter å ha fulgt gjengen gjennom et helt høstsemester.

Førsteklassingene til Nina øver på forestillingen som de skal ha på avslutningen før jul. Da kvelden kommer, er det en liten nisse som er så trist at Nina må trå trøstende til. Det er nemlig ingen av elevens nærmeste som er til stede, og da blir jenta så fryktelig lei seg. Men hun tørker tappert tårene, og klasse 1a kan synge julen inn.

Ny teknologi
Lena skal vise foreldrene i klasse 7b hvordan de kan følge opp barna sine bedre via ny teknologi. Men ikke alle lar seg begeistre. Både rektor og Lena kan si seg enige i at det er viktigere med flere pedagoger, enn å fokusere for mye på teknologien. PC-er kan aldri erstatte et behov for lærere.

Lars Petter har funnet ut at han skal prøve med ros av elevene for å få ro i klassen. Han deler derfor ut smilefjes til alle som har vært stille og greie. Kanskje det hjelper? Men Martin får ikke smilefjes og er dypt uenig i vurderingen til Lars Petter!

Om serien
"Lærerne" er en dokumentarserie i fem deler fra Årvoll skole i Oslo. Omsorg, konflikter, latter og gråt. Lek og læring. Sjenerøst og modig har lærerne åpnet dørene til klasserommet sitt. Det er programskaperne bak NRKs dokumentarserier "UT" og "Jordmødrene" som nå har fått slippe inn på Årvoll. Filmteamet tilbrakte utallige timer der over flere måneder høsten 2008.

Elevene (og foresatte) og de lærerne som er mest i fokus, har fått se serien før premieren. Alle har uttrykt at de opplever den som en sannferdig gjengivelse av skolehverdagen. "Lærerne" er en observerende dokumentar der ingenting er iscenesatt.

Tre klassetrinn og fire lærere
Klasse 1a, 5a, 5b og 7b og deres lærere er hovedfokuset i serien. Problemstillingene til læreren for de bitte små førsteklassingene er gjerne annerledes enn de læreren for syvendeklassingene står overfor.

Nina Christiansen (52):
Lærer for klasse 1a. Nina er en trygg og rolig lærer som med vennlig, men bestemt hånd styrer smårollingene som har sitt første møte med skoleverket. Hun har 30 års erfaring fra skolen, er gift og har tre barn.

Lars Petter Flyen: (27)
Nyutdannede Lars Petter er lærer for klasse 5a. Dette er den første klassen han underviser, og overgangen fra skolebenken til virkeligheten blir tøff. Lars Petter er født i Oslo og har også vært elev ved Årvoll skole. Samboer, ingen barn.

Lena Hansen (30)
Arendalitten Lena har ansvaret for klasse 7b. Hun har jobbet i skoleverket i fire og et halvt år og har en klasse med flere elever som trenger spesialundervisning. Den engasjerte læreren er samboer, men har ingen barn.

Torunn Evje Silva (39)
Den andre læreren på femte trinn er Torunn som har 15 års erfaring som lærer. Hun blir en fin støttespiller for nyutdannede Lars Petter. Hun er fra Oslo, er gift og har to barn.

Rektor Karsten Lorentzen (57)
Rektor har den tøffe oppgaven å følge opp alt det administrative arbeidet som skolen er pålagt, samtidig som han skal ha en engasjert og motivert lærerstab. Karsten Lorentzen har 31 års erfaring fra skolevesenet og har vært rektor i 13 år, er gift og har to barn.


Egenprodusert dokumentarserie
Featureredaksjonen 2009
Dokumentar og Samfunn, NRK Marienlyst
Serieproducer: Nader Izadpanah
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no