Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. mai 2003 kl 19.30 Schrödingers katt

Vaksine mot hjerteinfarkt

En viktig oppdagelse gjør at svenske forskere mener vi kan teste ut en vaksine mot hjerteinfarkt allerede om 2 til 3 år. I kvelden får du vite mer om hvorfor forskerne nå mener de kan forebygge denne folkesykdommen.

LDL-proteinet, eller det vi gjerne populært kaller "det farlige kolesterolet", fester seg som slagg i blodkarene og forårsaker blodpropp. Professor i medisin Jan Nilsson og forsker Gunilla Nordin Fredrikson, begge ved Universitetet i Lund, har funnet over 100 stoffer som kroppen selv produserer for å bryte ned det farlige kolesterolet.

Det er særlig ett av disse stoffene de mener er effektivt: ApoB-100. Forsøk med mus kan tyde på det. Stoffet kan framstilles syntetisk, og om noen år kan vi prøve det ut på mennesker.

Forskning blir kunst
Tora Bardal er marinbiolog med mikroskopi som spesialitet. Det hun ser i mikroskopet har inspirert henne: Mikroskopbildene fargemanipuleres og dermed blir preparatene av fiskeyngel, bakterier, celler og tverrsnitt av fem dager gammel ål til vakre bilder på en fotoutstilling. Mer om dette i kveldens "Schrödingers katt".

Om "Schrödingers katt"
"Schrödingers katt" er et populærvitenskapelig program som har vunnet flere internasjonale tv-priser. "Katta" samler hver uke ca. 600.000 seere.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Kari Hustad
Pressekontakt: Erik Bull , tlf 99599760