Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 22. juli 2009 kl 23.10 Dokusommer: Finnes det intelligent liv i rommet?

Er det noen der ute?

Dette er Hestehodetåken. Foto: Adam Block, Mt.Lemmon Skycenter.
Dette er Hestehodetåken. Foto: Adam Block, Mt.Lemmon Skycenter.
Spørsmålet om det finnes intelligent liv på andre planeter er ett av de største mysteriene vi kan tenke oss. Siden vi begynte å se opp på himmelhvelvingen, har vi snakket om mannen i Månen og små, grønne menn fra Mars.

Hollywood har skjønt det for lengst: vi mennesker vil vite om det er liv der ute i Universet! Derfor ble også filmer som E.T. og Nærkontakt av tredje grad enorme publikumssuksesser.

Svar fra verdensrommet
Men det er først med romalderen at vi virkelig har begynt å utforske verdensrommet. I 1977 skjøt NASA opp romsondene Voyager 1 og 2. Begge har med seg ei gullplate med bilder og lydklipp fra jorda. Håpet er at noen der ute kan tolke beskjedene og sende svar tilbake til NASA.

Men enkelte entusiaster vil gå enda lenger. I USA kan du kjøpe deg sendetid for private radiosignal ut i Rommet, mens man i Russland ønsker å sende det menneskelige arvestoffet – DNA – ut med neste sonde.

Stor debatt
Dette har vakt stor debatt i astronomikretser. Kritikerne mener at det er for risikabelt å gi fra seg slik kunnskap. Dersom det finnes intelligente livsformer der ute, vet man ikke om de er vennligsinnet eller ikke.

I den todelte dokumentaren "Calling All Aliens" møter du både forkjempere og motstandere. Norsk kommentar er ved Eiliv Flakne.

Sendt tidligere.

Tysk dokumentarfilm i 2 deler (2008)
Originaltittel: Calling All Aliens
Av Christian Schidlowski
Produksjon: Vidicom for La7, NRK, SBS, SPIEGEL TV, YLE og ZDF ARTE
Pressekontakt: Eiliv Flakne, 73 88 17 19/950 66 565
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • Les mer