Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. mars 2005 kl 22.20 Fakta på lørdag: Prinsen av sjakk

Sjakkgeniet Magnus

Vi følger Magnus Carlsen (14) gjennom et begivenhetsrikt år. (Foto: Main Island Production)
Vi følger Magnus Carlsen (14) gjennom et begivenhetsrikt år. (Foto: Main Island Production)
14 år gamle Magnus Carlsen fra Bærum er blitt fotfulgt av et filmteam gjennom et helt år. Etter at innspillingen startet, ble han verdens yngste stormester i sjakk, og medieinteressen for det sensasjonelle talentet eksploderte. Nå kommer filmen som mange har ventet på med stor interesse.

Da Magnus Carlsen som 13-åring ble stormester i sjakk, en tittel han bærer livet ut, uttalte hans trener Simen Agdestein at det var like sensasjonelt som at en 13-åring skulle få nobelprisen i kjemi.

I filmen "Prinsen av sjakk" blir vi nærmere kjent med Magnus, hans utrolige intellektuelle kapasitet og hans personlighet. Som femåring kunne han blant annet huske navnet på alle Norges kommuner og deres folketall.

Men Magnus er også en gutt som liker å spille fotball, stå på ski og slåss med sine søsken som andre 14-åringer.

Et år med Magnus og familien
Filmskaperen Øyvind Asbjørnsen har kjent Magnus siden han var 12 år. Det siste året har han fulgt Magnus og familien hans gjennom kameralinsen og blitt med på turneringer verden rundt.

Vi følger spenningen da Magnus i april i fjor vant sin tredje og avgjørende stormesternorm i Dubai, og blir med til Libya der han som tidenes yngste deltok i sjakk-VM sommeren 2004.

Magnus Carlsen og hans trener Simen Agdestein.
Magnus Carlsen og hans trener Simen Agdestein.
Vi får se Magnus spille mot verdens beste spillere, og blir med når selveste Garry Kasparov, tidenes beste sjakkspiller, kommer til Oslo for å treffe Magnus.

Filmen tar også for seg sjakkens plass innen kunst og politikk samt myten om hvordan sjakk oppstod for over tusen år siden.

Sa nei til "60 Minutes"
Man trenger imidlertid ikke kunne noe om sjakk for å ha glede av kveldens portrettprogram. Selv om det særlig er mange sjakkinteresserte som har ventet i spenning på filmen, strekker interessen for Magnus seg langt utenfor både landets og sjakkmiljøets grenser.

Så stor oppsikt har "Sjakkens Mozart" vakt at det berømte CBS-magasinet "60 minutes" ringte familien Carlsen fordi de ønsket å lage en film om ham. Forespørselen ble høflig avslått med begrunnelsen at en norsk filmskaper allerede var i gang med en filmproduksjon.

Resultatet, som allerede er solgt til et titalls land verden over, får vi altså se i kveldens "Fakta på lørdag".

Norsk dokumentar (2005)
Produksjon: Main Island Production
Regissør og produsent: Øyvind Asbjørnsen
Medprodusent: Knut W. Jorfald
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99