Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. mars 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Mumiens hemmelighet

Mumiens grusomme hemmelighet

Prinsesse-mumien var utstyrt med en krone og en maske av gull. (Foto: TV6 Ltd.)
Prinsesse-mumien var utstyrt med en krone og en maske av gull. (Foto: TV6 Ltd.)
Funnet av en 2600 år gammel persisk mumie førte til oppklaringen av en moderne skrekkhistorie.

På høstparten for halvannet år siden kunne verdenspressen rapportere om et sensasjonelt arkeologisk funn. Mumien som ble funnet i en liten pakistansk by, var i god stand og skulle etter sigende være etterlevningene av en persisk prinsesse.

Mumien kom for en dag takket være et anonymt tips til pakistansk politi om at den var gjemt bort i en fjerntliggende landsby, for videresalg på svartebørsmarkedet for 20 millioner dollar.
En arkeologisk sensasjon var i full utvikling. Noe lignende hadde aldri vært registrert, oppdagelsen av en persisk mumie var noe nytt og helt ukjent for vitenskapen.

”Kong Xerxes datter”
Mumiens sarkofag var av uthult tre, plassert inni en steinkiste. Prinsessen var utstyrt med en krone av gull og en maske. Den mumifiserte kroppen var surret inn i tøy og behengt med gjenstander av gull. En inskripsjon på en plate rundt brystet ble oversatt til å bety: ”Jeg er datter av den store Kong Xerxes, jeg er Rhodugune”.

Konservatoren fra Pakistans nasjonalmuseum i Karachi, dr. Asma Ibrahim, fant at inskripsjonen var i antikk kileskrift av assyrisk/babylonsk opprinnelse, men med flere grammatikalske feil. Også måten kroppen var mumifisert på var uvanlig og veldig forskjellig fra framgangsmåten til de gamle egyptere.

Inngående skanning og røntgenfotografering av mumien førte til at det ble foretatt DNA-prøver av kroppen inni sarkofagen. Resultatet av prøvene ga etterforskerne nøkkelen til oppklaringen av en grusom forbrytelse begått i vår egen samtid.

Innkjøpt dokumentar fra BBC Worldwide
Originaltittel: The Mystery of the Persian Mummy
Kommentar. Nils Nordberg
Producer: Adrian Pennink
Produsent: TV6 Ltd. for BBC Horizon and Discovery
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Mumiens hemmelighet: Prinsesse-mumien var utstyrt med en krone og en maske av gull. (Foto: TV6 Ltd.)
2. Mumiens hemmelighet: En plate med kileskrift på brystet av mumien fortalte: ”Jeg er datter av den store Kong Xerxes, jeg er Rhodugune”. (Foto: TV6 Ltd.)
3. Mumiens hemmelighet: Prøver av kroppen innenfor sarkofagen blir sendt til DNA-analyse. (Foto: TV6 Ltd.)
4. Mumiens hemmelighet: Måten kroppen var mumifisert på er uvanlig og veldig forskjellig fra framgangsmåten til for eksempel de gamle egyptere. (Foto: TV 6 Ltd.)