Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. november 2004 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Healing i høstens siste Safari

Marte Spurkland og resten av redaksjonen vil heale Tullinløkka i høstens siste Safari. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Marte Spurkland og resten av redaksjonen vil heale Tullinløkka i høstens siste Safari. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Så langt har politikerne kranglet i 160 år om hva som skal bygges på Tullinløkka. Safariredaksjonen tar saken i egne hender, og har invitert en tarotekspert og en healer til stedet for å kjenne på energien og for å rense området.

Direktør ved Nasjonalmuseet for kunst, Sune Nordgren, ønsket å utlyse arkitektkonkurransen for et nytt bygg på Tullinløkka før jul, men det lar seg ikke gjøre når kulturminister Valgerd Svarstad Haugland har satt ned foten.

Store planer – liten gjennomføringsvilje
Men for Tullinløkka er ikke en utsettelse noe nytt. Arkitekter, politikere, byråkrater, kapitalister og museumsfolk har kranglet om Tullinløkkas framtid i over et og et halvt århundre, mens plassen har blitt brukt til mange ulike formål. Så langt har det vært arrangert minst to arkitektkonkurranser for å bygge på tomten, og begge gangene har det blitt kåret en vinner med pomp og prakt. Men vinnerplanene har aldri blitt gjennomført.

Safari tar saken i egne hender, og tar med seg tarotekspert Signe Beatrice og healer Naomi Sol for å kjenne på negative energier, stille en diagnose og gjøre det som skal til for å rense området.

Den moderne mesenen
Den islandske Landsbanken har gitt et bygg på 5 000 kvadratmeter til 150 kunstnere, der de kan jobbe, ha visninger og konserter. Herfra selges det også en del kunst, og presidentfruen besøker stedet ofte. Hun tar gjerne med seg utenlandske gjester til dette kunsthuset, og kronprinsesse Mette-Marit er en av dem som har handlet på stedet. Er dette en form for moderne mesenvirksomhet? spør Safari, og drar på leting etter den moderne mesenen her i Norge.

Safari tar en titt på Nordeas kunstsamling, og snakker med kunstsosiolog Dag Solhjell om hva han synes om denne formen for virksomhet. Eller er det en form for mesenvirksomhet i det hele tatt, når norske bedrifter samler kunst for flere titallsmillioner kroner? Hvem er den moderne mesenen; staten, kunstmuseene, private samlere eller bedriftene som nærmest bader i kunst?

Videokunst i Berlin
Safari skal også besøke Endre Aalrust, en ung videokunstner som bor og jobber i Berlin. Videokunst er et uttrykk som stadig forandrer seg, både på grunn av teknologiske nyvinninger og kunstneriske ambisjoner. Samtidig vier stadig flere utstillingslokaler og museer tid og plass til nettopp videokunsten.

Safarireporter Leon Mathisen møter nordmannen i Berlin mellom forberedelsene til de mange utstillingene han leverer kunstverk til.

Om Safari
Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. Tidligere har redaksjonen konsentrert seg om den internasjonale kunstverdenen, men i høst skal de også studere hva som skjer innenfor Norges grenser.

Det blir videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet. Neste vår får vi et nytt nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka, og Safari vil følge utbyggingen nøye gjennom høsten.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Sendes også i Nett-TV.