Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. april 2005 kl 22.30 Vagn i India

Et fantastisk reisebrev i sju deler

Vagn møter kongen av Thanjavur, Bohnsle Chattapatry (Foto: DR)
Vagn møter kongen av Thanjavur, Bohnsle Chattapatry (Foto: DR)
Vi har tidligere fulgt reporteren Vagn Olsen på kanalferie i Europa, på reise i arabiske land og til New Zealand. Nå tar den danske globetrotteren spranget til India hvor han har fartet rundt i sju uker.

I sju programmer blir vi med Vagn på en reise i kontrastenes verden, som er fullstendig annerledes enn den vi kjenner. Vi drar fra den gamle, danske kolonien Tranquebar i sør, gjennom små fattige landsbyer til maharajaenes praktpalasser i nord.

Å komme til India er som å bli slått i hodet med en hammer. Slik opplever de fleste vestlige turister det første møtet med India. Og slik var det også for Vagn, da han og det lille filmteamet steg ut av flyet for å begynne den lange reisen fra sør til nord. – Det er voldsomt. Alle fargene, alle kontrastene og alle menneskene. India er nest etter Kina verdens mest folkerike land. En sjettedel av jordens befolkning bor i et land på størrelse med Vest-Europa, forteller Vagn.

Første program
I første program får vi et innblikk i den danske innflytelsen i India. Vagn har møtt mannen, hvis forfader solgte Tranquebar til Danmark i 1620. Han har også besøkt Danskborg og sett skjøtet som gjorde et lite stykke India dansk. Kongen av Thanjavur, Bohnsle Chattapatry, tar i mot besøk i sitt palass. I samme palass finnes også vel bevarte danske bøker fra den gang Danmark var kolonimakt i India.

Vagn besøker også Frederiknagore – en annen og mer ukjent dansk koloni i nærheten av Calcutta – som kan fortelle en historie om danske sjørøvere og driftige handelsmenn.

Dansk dokumentar (2004)
Originaltittel: "Vagn i Indien"
Produsert av: DR TV
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78